La nova Àrea Metropolitana vol millorar la gestió d'aquest territori de característiques similars i on viuen uns tres milions i mig de persones, el 40% de la població de Catalunya. Ara ja hi ha entitats que treballen amb mentalitat metropolitana, en àrees com el transport o el medi ambient. Amb la nova llei es vol aconseguir un govern més eficaç i simple, i augmentar competències en la planificació de les infraestructures i l'urbanisme. L'avantprojecte que es començarà a tramitar no determina que l'alcalde de Barcelona encapçali el nou govern metropolità, tot i que per a Hereu no hi ha dubtes. JORDI HEREU, alcalde de Barcelona "L'alcalde de Barcelona ha estat i estic segur que seguirà sent l'alcalde del govern metropolità, però no perquè nominalment s'especifiqui, sinó justament com a expressió de la voluntat expressada en l'Assemblea Metropolitana. I, per tant, el Consell Metropolità estic seguir que escollirà l'alcalde de Barcelona." Hereu ha dit que l'Àrea Metropolitana no serà un contrapoder com es va entendre el 1987, una idea que també ha reiterat el president de la Generalitat. JOSÉ MONTILLA, president de la Generalitat de Catalunya "No es tracta de recuperar antigues institucions, però sí de posar una mica d'ordre i de simplificar el marasme de les institucions metropolitanes que es van crear en aquell moment." L'avantprojecte de l'Àrea Metropolitana neix amb aquesta idea, que no serà un contrapoder i que no serà el mateix que el govern metropolità del 1987. D'aquesta manera es vol evitar el rebuig i facilitar un consens molt necessari en la seva futura tramitació parlamentària. XAVIER TRIAS, president del Grup Municipal de CiU "Jo entenc que, si l'alcalde de Barcelona és socialista, és molt fàcil que l'alcalde de Barcelona presideixi l'Àrea Metropolitana. Jo el que demano és que no sigui així, que sigui qui sigui l'alcalde de Barcelona presideixi l'Àrea Metropolitana. Perque em sembla el seriós i el sensat." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC "Ells veuen una elecció d'un alcalde en funció de les circumstàncies i en funció de les situacions que es produeixin. I en canvi nosaltres pensem que és una cosa molt sèria, això de l'Àrea Metropolitana, i que ha de ser liderada per la capital." RICARD GOMÀ, segon tinent d'alcalde i president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "És molt important que ens dotem d'espais de planificació conjunta, de cooperació, de col·laboració, de reequilibri territorial en el conjunt de l'àrea metropolitana." ALBERTO FERÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Sempre he sigut favorable a un govern metropolità fort, perquè no es tractaria d'una administració més, sinó d'una nova institució metropolitana que simplificaria les administracions existents."

Ha estat una repetida reivindicació dels ajuntaments que integren un territori de característiques similars i on viuen més de tres milions d’habitants. Des que al 1987 es va desmantellar la Corporació Metropolitana, han estat molts els intents frustrats de tornar a instaurar una llei que reconegui un govern metropolità. Avui es fa possible. L’alcalde Jordi Hereu s’ha mostrat satisfet del projecte que, aquest mateix matí, ha conegut de la mà del president de la Generalitat.

La llei de l’àrea metropolitana dóna més competències als municipis i els coordina en qüestions com l’urbanisme i la planificació del territori, el transport públic, el medi ambient o la promoció econòmica. Alguns d’aquests àmbits ja s’estan treballant des de l’àmbit metropolità, mitjançant les entitats metropolitanes i un consorci que van subscriure tots els alcaldes afectats. Ara ja ho faran sota l’aixopluc d’una llei que es preveu que tiri endavant amb un suport majoritari.