President i vicepresident han retut homenatge a Lluís Companys i han deixat clar que, malgrat la intenció dels tribunals, no hi haurà res que aturi la voluntat dels catalans. CARLES PUIGDEMONT, president de la Generalitat "Cap dels rastres d'aquella legalitat que qüestionem ens impedirà que el poble de Catalunya, el mateix al qual va servir Companys, pugui assolir la llibertat que es proposi." ORIOL JUNQUERAS, vicepresident de la Generalitat "Nosaltres farem tot el que ens correspon per complir el mandat democràtic que els catalans ens han donat." Des del Parlament demanaran al Govern espanyol la nulitat de tots els judicis que hi va haver durant el franquisme. CARME FORCADELL, presidenta de la Mesa del Parlament "Demanar al Govern espanyol que demani perdó per l'afusellament del president Companys, l'únic afusellat pel feixisme a Europa." Una petició que també han fet des del PSC i En Comú Podem. Xavier Domènech ha anunciat que els comuns demanaran una iniciativa legislativa popular al Congrés dels Diputats. XAVIER DOMÈNECH, portaveu d'En Comú Podem "Perquè el congrés deixi sense efectes el consell de guerres que se li va practicar a Lluís Companys i perquè es demani perdó tant a la familia com al poble de Catalunya." Tots els grups municipals, excepte el PP i Ciutadans, també han fet la seva ofrena a l'expresident i al monument dels immolats durant l'època franquista.

El president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha reivindicat la lluita que va fer Lluís Companys per la llibertat i la justícia social, ja que ha afirmat que Catalunya “és un país que lluita per ser millor i per ser més just. Un país que, si no és més just, no serà lliure. I que si no és lliure, no serà del tot just”. El líder català dels republicans, Oriol Junqueras, ha afegit que Companys va fer “el sacrifici més gran“.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, també s’ha referit a la justícia, ja que ha afirmat que les lleis amb les quals van condemnar i assassinar el president Companys no eren justes. Puigdemont ha recalcat en el seu parlament la voluntat de desobeir i combatre sempre aquestes lleis i ha afegit que “se’n diu democràcia.”

Els representats del PSC Miquel Iceta i Núria Parlon, juntament amb el president del Grup Municipal del partit, Jaume Collboni, han fet l’ofrena floral al monument. La coordinadora general del PSC, Assumpta Escarp, ha posat el focus d’atenció en la possible investidura de Mariano Rajoy com a nou president, recordant que “el no és no” i mostrant la voluntat de diàleg i pacte del partit. En l’ofrena també hi ha participat el PDECat amb Jordi Turull i David Bonvehí. L’expresident de la Generalitat Artur Mas s’ha sumat a l’acte d’homenatge i ha afirmat que “l’ombra de Franco és molt llarga” en referència a la “judicialització” del debat sobiranista. Tot i així ha afegit que cal no abandonar l’oferta de diàleg, però sense renunciar als objectius.

Sobre la via judicial iniciada per l’Estat envers els dirigents polítics catalans, el diputat Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, ha exposat que “no té sortida”, ja que “és impossible resoldre problemes polítics per una via judicial”. Els membres d’En Comú Podem, a través de Xavier Domènech, també han fet pública la iniciativa legislativa que han presentat aquest divendres al Congrés amb la qual volen que l’estat demani perdó per l’afusellament de Lluís Companys.

Record a Muriel Casals

Els membres de Junts pel Sí han volgut recordar en el moment de l’ofrena floral, l’expresidenta d’Òmnium Cultural i diputada al Parlament, Muriel Casals, que ha mort aquest any, a través d’una rosa blanca que el partit ha dipositat a la tomba del president Lluís Companys, juntament amb l’ofrena floral.