L’Ajuntament ha posat en marxa una oficina específica per tramitar els expedients pendents de la llei de la dependència. És una mesura de xoc per reduir les llistes d’espera amb què es preveuen resoldre 3.000 casos, però no serà un espai provisional. L’objectiu és mantenir-lo i obrir-ne tres més al llarg del 2019.

Totes les oficines es dedicaran de manera exclusiva a l’àmbit de la dependència i absorbiran les gestions que ara es fan de manera descentralitzada en 40 centres dels Serveis Socials. D’aquesta manera, l’Ajuntament vol repensar el model per agilitzar els tràmits i reduir els temps d’espera. La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, assegura que permetrà fer una atenció “més directa, més efectiva, més àgil i més especialitzada”.

De moment, el centre específic que està en funcionament es troba a Gràcia, un centre que, quan el model estigui implantat, donarà servei a aquest districte i també a l’Eixample. Per zones, n’hi haurà un altre que correspondrà a Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, les Corts i Sarrià – Sant Gervasi; un tercer que englobarà Horta-Guinardó i Nou Barris; i per últim, un altre destinat a Sant Andreu i Sant Martí.

Més enllà dels expedients pendents, l’Ajuntament remarca, a més, que el nombre de sol·licituds noves creix any rere any. Segons ha explicat, el 2014 se’n van rebre unes 7.800, mentre que el 2017 la xifra va superar les 11.000. L’objectiu del nou model és que en pugui absorbir la demanda i evitar temps d’espera superiors als previstos per la llei.

Les places en residències, insuficients segons l’Ajuntament

Tot i que els serveis municipals són els encarregats de dissenyar els programes individuals en què es concreten les ajudes que necessita cada pacient, l’Ajuntament puntualitza que no totes les prestacions acaben depenent del consistori. És el cas, per exemple, dels subsidis o de l’assignació de places en residències.

Pel que fa a les residències, el govern municipal assegura que les places que hi ha a la ciutat són insuficients i reclama més inversions a la Generalitat. Segons dades de l’Ajuntament, actualment hi ha unes 6.000 persones que viuen a casa pendents de tenir plaça pública, i més de 10.000 que han buscat solucions provisionals, com pagar centres privats mentre estan en llista d’espera.