En dues intervencions durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, el PDeCAT i Podem han retret al ministre de Justícia la “garrotada a l’estratègia política i judicial” espanyola que significa la decisió del tribunal alemany, que va deixar Puigdemont en llibertat provisional i en va descartar el delicte de rebel·lió. “Europa està dient que no hi ha violència ni rebel·lió i que no hi ha motiu per dictar presons provisionals”, ha afirmat el diputat demòcrata Carles Campuzano.

“Admetin el que tots sabem: que no hi ha hagut rebel·lió, terrorisme, ni violència a Catalunya”, li ha etzibat la diputada d’Units Podem Lucía Martín. “Fins quan continuaran perjudicant la imatge de la justícia espanyola?”, li ha preguntat. Rafael Catalá ha negat que la imatge d’Espanya estigui entelada, al contrari, sosté que la “qualitat democràtica a Espanya és molt alta”. I ha conclòs que les “discrepàncies jurídiques que hi pot haver en processos judicials són això: discrepàncies jurídiques, que correspon resoldre al poder judicial”.

Catalá titlla d’ofensiu el llaç groc de Campuzano

En la resposta a Campuzano, Catalá l’ha advertit que té “molta sort”, perquè pot intervenir al Congrés amb un llaç groc a la solapa, “aquest llaç que és ofensiu, perquè diu que hi ha presos polítics a Espanya, i no és així: hi ha polítics presos”, li ha retret el ministre. En canvi, ha assegurat que aquesta “sort” no la comparteixen els qui discrepen de l’independentisme a Catalunya, que assegura que no poden parlar perquè “els amenacen, els pinten les cases i els fan escarni“. “Això és el que han aconseguit vostès”, ha afegit, i l’ha acusat de generar fractura social i un clima de confrontació.