Així serà la rambla dels Encants, un nou espai de passeig que acollirà també fires en un dels laterals del futur Parc de les Glòries. El projecte va prenent forma per convertir el que era un nus de comunicació viària en un pulmó verd amb més de 1.300 arbres. La Gran Clariana serà l'àrea central del parc, un gran espai obert en què es podran fer tota mena d'activitats. Amb la col·laboració de les entitats veïnals, l'Ajuntament ha fixat els usos del futur parc que tindrà, entre d'altres: dues àrees de jocs infantils, zones per a la pràctica esportiva, dues àrees d'esbarjo per a gossos i uns horts associatius al costat de les restes de l'antic rec Comtal. El projecte que ara s'està redactant té com a base la Canòpia urbana, guanyador del concurs d'idees d'ara fa tres anys. Hi ha, però, alguns canvis, com aquest mirador elevat, que, finalment i a petició veïnal, ha desaparegut. JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat "No és que sigui diferent al projecte inicial, és que complementa amb la mirada dels veïns. No canvia, el projecte és la Canòpia, simplement hi afegim tota aquesta participació i la concreció. Conserva l'essència." Les obres començaran la primera meitat del 2018 i es calcula que tindran un cost de 42 milions d'euros. És molt més dels 30 milions previstos inicialment, però l'Ajuntament ho justifica pel fet de concretar amb un projecte el que només era una idea. El futur parc estarà obert les 24 hores del dia, però algunes zones quedaran tancades per protegir-ne la vegetació.

“Allà on hi havia un tambor viari i cotxes, ara hi haurà més de 1.000 arbres i espai verd”, explica la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz. L’Ajuntament avança en la concreció dels usos que tindrà el futur Parc de les Glòries, que s’ha “coproduït” amb les entitats veïnals de la zona. A petició dels veïns, el parc tindrà àrees de joc infantil, zones esportives, àrees d’esbarjo per a gossos i espais diàfans per a fires i celebrar espectacles, com la Gran Clariana central.

El disseny es basa en la Canòpia urbana, projecte guanyador del concurs internacional que es va fer el 2014. Però hi ha algunes variacions, com ara l’eliminació del mirador elevat que s’havia previst al centre de la plaça, segons l’Ajuntament perquè els veïns ho han demanat. Malgrat aquest canvi, Sanz afirma que el projecte que s’està redactant ara “conserva l’essència” de la Canòpia urbana, que “s’ha complementat amb la mirada dels veïns”.

El consistori calcula que el cost d’urbanització serà de 42 milions d’euros, xifra superior als prop de 30 milions que s’havien fixat en un inici. La tinenta d’alcalde ha justificat l’increment pel fet de concretar ja en un projecte el que era només una idea. “La idea inicial era molt senzilla i ara hi ha més elements”, ha dit Sanz. Les obres començaran per la part superior de la Gran Via, a la zona que ocupaven els antics Encants Vells. El futur parc estarà obert les 24 hores del dia, però algunes àrees quedaran tancades per protegir-ne la vegetació.