Paciència per suportar les 130 obres que conviuran durant l'estiu. És la petició que llança l'Ajuntament als barcelonins, a qui demana disculpes per les molèsties. "Jo sempre demano disculpes pels problemes a la vida quotidiana de les persones. He de dir que el nivell de tolerància de la gent és especacular." A l'avinguda Diagonal es treballarà a la calçada central del tram entre Francesc Macià i Joan Carles I, que mantindrà els dos carrils de circulació per sentit excepte els caps de setmana d'agost, quan només n'hi haurà un per sentit. Al carrer de Balmes, el tram entre la plaça de Molina i la travessera de Gràcia serà el primer que quedarà enllestit, a finals d'agost. Es comenaçarà a treballar també al tram restant, fins a la Diagonal, sense afectació a la calçada. Una altra obra que encara la recta final és la reurbanització del passeig de Sant Joan, entre Tetuan i Diagonal. A principis de setembre està previst acabar l'ampliació de voreres i el carril bici pel centre de la calçada. Continuen també les obres a la ronda del General Mitre, que entren en una altra fase. A mitjan juliol s'iniciaran els treballs de reurbanització al costat muntanya mantenint-ne dos carrils per sentit. "A Glòries durant l'estiu s'enderrocarà el viaducte del costat muntanya. Per això, a l'agost hi haurà restriccions de trànsit a la Gran Via, que, puntualment, es limitarà a dos carrils per sentit." La reforma integral del Paral·lel continua aquest estiu amb la construcció del carril bici a la mitjana central. Entre el carrer de Lleida i la plaça d'Espanya quedaran dos carrils de circulació per sentit. Precisament, a la plaça d'Espanya s'hi renovarà el paviment la primera 15a d'agost. També a les dues rondes, en dies puntuals de juliol i agost. "Abans s'optava per fer repavimentacions d'aquí i d'allà. Ara no. Ara hem decidit fer trams molt grossos, molt contundents, que ens ajuden a optimitzar els recursos i a fer-ho molt més eficientment, tant des del punt de vista del que és la tècnica com des del punt de vista econòmic." En total es faran 19 actuacions de pavimentació.

“No sortim de les obres”. Amb aquesta frase ha començat Vives l’explicació sobre el calendari d’actuacions amb què hauran de conviure els barcelonins durant els mesos d’estiu. El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà ha elogiat “la paciència i l’esperit de col·laboració dels veïns” en un moment en què Barcelona està plena d’obres. Les de més envergadura rebran un impuls important les pròximes setmanes i algunes estaran finalitzades abans de la tardor. És el cas de la urbanització del passeig de Sant Joan i del carrer de Balmes entre la plaça de Molina i la travessera de Gràcia.

També s’intensificaran els treballs a l’avinguda del Paral·lel, incloent-hi la renovació del paviment de la plaça d’Espanya, i al passeig de Gràcia. I a la Diagonal s’aprofitarà l’agost per ocupar durant els caps de setmana el tram central i deixar només un carril de circulació en moments en què es preveu una davallada del trànsit. El consistori, però, també ha alertat que la confluència entre les obres de l’avinguda i del carrer de Balmes pot “complicar” la circulació a la cruïlla d’ambdues vies.

Sens dubte un altre dels punts calents continuarà sent la plaça de les Glòries. Allà la fita que es marca la tinença d’Hàbitat Urbà és que a finals de l’estiu l’entrada i la sortida es faci per les calçades definitives que funcionara mentre no es construeixin els túnels soterrats. La sortida ja es fa per aquest vial, però ara falta el d’entrada. Tot plegat depèn de la demolició del viaducte al cantó muntanya que també es farà per fases i que la previsió és que estigui enllestida a finals de setembre.

En total són 25 obres d’estiu, que també inclouen reformes de paviment -hi ha previstes quatre actuacions a les Rondes- i actuacions en la xarxa d’alta tensió en l’enllaç entre les subestacions de Collblanc i Trinitat. Pel que fa a la xarxa del transport públic hi ha programada l’adaptació de l’estació del Poble-sec a persones amb mobilitat reduïda i es milloraran les vies de la línia 2 entre el passeig de Gràcia i Clot. Aquest tram restarà sense servei durant el mes d’agost.