Les entitats sobiranistes han volgut visualitzar a través d’aquesta reunió que, després de la negativa del govern central, és moment de fer un salt i abordar la via unilateral del referèndum. Així ho afirmat, Jordi Sànchez, president de l’ANC, que ha assegurat que ara les entitats sobiranistes s’han de mobilitzar per evidenciar que el referèndum és una realitat.

Les declaracions han tingut lloc després de la reunió extraordinària que han celebrat al CCCB. Hi han participat unes 150 persones, que formen part del Secretariat Nacional de l’ANC, la Junta Directiva les presidències territorials d’Òmnium i l’executiva de l’AMI. Una reunió històrica.

Per la seva banda, Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, ha assegurat que la celebració del referèndum no suposaria cap acte de desobediència sinó “d’obediència a les lleis catalanes“. Cuixart, ha recordat que el 80 % dels catalans, segons les enquestes, reclamen poder votar. “Tenim tot el dret a votar i expressar-nos lliurement i democràticament” ha conclòs el president d’Òmnium.

Qui també ha parlat, ha estat Neus Lloveras, presidenta de l’AMI, que ha allargat la mà als comuns i Podem perquè defensin el referèndum després del que asseguren que ha estat un no rotund per part del Govern espanyol.