La iniciativa, presentada pel PP , té  el seu origen en una declaració de l’Ajuntament de Barcelona aprovada a la part  final del plenari del mes de  juny, en què es feia referència als diferents territoris que formen els “països de parla catalana”. El PP valencià considera que no es pot “aguantar l’ofensa als drets del poble valencià”. El diputat del PP, Rafael Maluenda, ha indicat que era necessari protestar contra la “falta de respecte” de l’Ajuntament de Barcelona cap a l’Estatut d’Autonomia i les senyes d’identitat valencianes, i ha demanat que s’acabin les “ofenses” com parlar de la unitat de la llengua o d’un “fantasmagòric país que el poble valencià no vol”.

Tot i que la declaració institucional barcelonina es va aprovar el mes de juny passat, els populars han presentat la declaració 11 mesos després per fer-la coincidir amb la campanya de les joventuts del seu partit (NNGG), que vol marginar l’ús del terme País Valencià.

L’oposició en bloc ha acusat el PP de recórrer al tema identitari per “distreure l’atenció” dels problemes reals dels valencians, com la taxa del 27 % d’atur.