La candidata de JxC, Laura Borràs, serà la presidenta del Parlament de Catalunya de la 13a legislatura. Borràs estat elegida en segona votació per majoria simple, amb els vots a favor dels diputats de JxC i ERC, i l’abstenció de la CUP.

En primera votació no ha aconseguit la majoria absoluta mínima de 68 diputats i se n’ha fet una altra entre els dos noms més votats: Borràs i Eva Granados, del PSC. En segona volta surt elegit qui obté més vots, en aquest cas Borràs, amb 14 més. La CUP ha expressat amb l’abstenció el recel que tenen amb la figura de Borràs per la situació judicial en què es troba arran de la gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes.

“Al Parlament s’ha de poder parlar absolutament de tot”

En el seu primer discurs com a presidenta del Parlament, Borràs ha recollit el llegat de l’expresidenta de la cambra, Carme Forcadell. “El meu objectiu és continuar la tasca on ella la va deixar”, ha afirmat. Ha qualificat d'”anomalia democràtica” que Forcadell estigui a la presó per permetre el debat parlamentari. “El Parlament ha de ser lliure, s’ha de poder parlar absolutament de tot“, ha recalcat.

“Els diputats no tindran altres limitacions que els que imposen els principis de la democràcia”, assegura la presidenta. Tot i això, ha demanat als diputats conjurar-se per “no donar ressò a idees totalitàries”. “El feixisme és incompatible amb la democràcia, no el podem normalitzar. Compto amb vostès”, els ha reclamat.

Borràs ha assegurat que defensarà la sobirania de la cambra catalana i que no permetrà ingerències del poder executiu i judicial. També ha dit que aquesta legislatura ha de marcar “un punt d’inflexió” en l’avenç cap a la independència “perquè així ho han volgut més de la meitat dels ciutadans”.

Tercera dona a presidir el Parlament

Borràs agafa el relleu de Roger Torrent (ERC), i és la tercera dona que presidirà hemicicle, després de Núria de Gispert (entre 2010 i 2015) i Carme Forcadell (entre 2015 i 2018).