L'actual situació econòmica continua sent la principal preocupació dels barcelonins i cada cop més. Segons el Baròmetre semestral del mes de desembre l'atur és el problema més greu per al 28 per cent dels enquestats, seguit de la inseguretat ciutadana que fa uns mesos ocupava la primera posició. El pessimisme econòmic passa factura a la visió que els ciutadans tenen de la ciutat, només un 30 per cent creu que la ciutat ha millorat, per més d'un 44 per cent Barcelona està pitjor que ara fa un any. I això passa factura a la valoració que es fa de la gestió de l'Ajuntament, que en els últims mesos ha empitjorat. Més d'un 40 per cent dels enquestats creu que ha estat dolenta o molt dolenta, mentre que un 36 per cent la valora com a bona o molt bona. Divisió d'opinions quan falten només 5 mesos per a les muncipals. Es justament per això, perquè queda menys d'un any per als comicis, que aquest cop no s'ha preguntat per la intenció de vot, ni tampoc la valoració de líders. A més del Baròmetre, avui s'han conegut també les dades de l'enquesta de Serveis Municipals, que és fa un cop l'any i ofereix dades ben diferents. Segons aquest sondeig la inseguretat és el principal problema dels barcelonins, seguit de l'atur. Una explicació, pot ser que les preguntes es van fer entre abril i juny, i ens els últims mesos ha crescut la preocupació per l'economia. Un altre aspecte sorprenent i aparentment contradictori és la valoració del govern municipal. Mentre que el Baròmetre mostra en els últims mesos una visió cada cop més negativa de la gestió de l'Ajuntament, l'enquesta de Serveis en fa una lectura molt més positiva. 7 de cada 10 enquestats aproven la gestió i la nota mitjana que li posen a l'Ajuntament és un 5 i mig. Mirant amb més detall quin són els serveis que més han millorat, els enquestats destaquen la recollida d'escombraries, el metro i les biblioteques municipals, mentre que els entrevistats creuen que l'aparcament, la circulació i la seguretat han empitjorat en els últims mesos.

Segons el baròmetre semestral de Barcelona, l’atur i les condicions de treball s’han disparat al capdavant de la taula de les preocupacions dels barcelonins. Aquesta és ara mateix la principal preocupació dels ciutadans de Barcelona (28,3%), molt per damunt de la inseguretat (17,4%). En els darrers sis mesos aquesta preocupació ha augmentat set punts percentuals, i també és el principal problema a Catalunya (39,9%) i a Espanya (44,3%)  Darrera l’atur i la inseguretat, apareixen els problemes associats a la immigració (7,0%) i els problemes econòmics (7,0%). La neteja (5,0%) i la circulació (4,4%) ocupen el cinquè i sisè lloc de la taula.

Els efectes de la crisi es noten també en la valoració de la ciutat. És majoritari el percentatge de ciutadans que creuen que Barcelona ha empitjorat (44,1%), molt per davant dels que la veuen igual (23,4%) i els que creuen que ha millorat (30%). També són majoritaris els que pensen que Catalunya ha empitjorat (53,9%) i també ho ha fet Espanya (72,6%). De cara al futur, una majoria pensa que la ciutat millorarà (70,1%).

Els barcelonins suspenen la gestió de l’Ajuntament

Un percentatge important de barcelonins (42,5%) creuen que la gestió de l’Ajuntament és dolenta o molt dolenta, per davant dels que la consideren bona o molt bona (36,4%). El percentatge dels que consideren que la gestió és normal es manté en un (17,4%). En un any la percepció de la gestió municipal s’ha invertit: el desembre de 2009 eren majoria els ciutadans que creien que la gestió era bona (44,6%) per davant dels que pensaven que era dolenta (31,3). La gestió de la Generalitat també és percebuda com a negativa (47,5%) mentre que la del govern espanyol s’enfonsa: un 69,45% de barcelonins creuen que és dolenta o molt dolenta.

La Sagrada Família

El baròmetre pregunta per aspectes específics de la ciutat que es consideren d’actualitat, com ara la Sagrada Família. Tres de cada quatre barcelonins (66,3%) l’han visitat alguna vegada a la vida, i la resta (31%) només l’ha vist per fora. Quasi un 80% ha vist les imatges del temple a través dels mitjans de comunicació. A l’hora de valorar-la, la majoria (55,6% l’interior, 51,5% la façana) ho fa amb un excel·lent. Pel 97% dels barcelonins la Sagrada Família és un dels principals atractius turístics de Barcelona, que contribueix a difondre internacionalment la imatge de la ciutat. Majoritàriament creuen que ha transformat la vida del barri (70,6%) i que hi aporta diners (67,6%). Això sí, quasi un 36% de barcelonins pensa que el temple hauria d’haver conservat únicament la part de Gaudí.

Un 20% de barcelonins fa servir la bicicleta

Un dels apartats específics del baròmetre fa referència a les bicicletes. Quasi un 40% dels enquestats pensa que els ciclistes respecten poc les normes de circulació, i un 43% estaria d’acord amb exigir als ciclistes un permís de circulació. La majoria (74,1%) opina que l’ajuntament ha de promocionar la bicicleta com a mitjà de transport. Un 20,5% dels enquestats fa servir la bicicleta habitualment, contra un 63,3% que no la fa servir i un 15,8% que no sap anar en bicicleta. Un bon percentatge (40,9%) la fa servir per esbarjo, seguit dels que la fan servir per fer esport (27,4%), per desplaçaments quotidians (23,8%) o per anar a la feina (18,3%)

Més catalanista i de centre esquerra

Pel que fa al sentiment de pertinença, els que es declaren tant espanyols com catalans (40,5%) són el percentatge majoritari, tot i que els que la suma dels que es declaren més catalans que espanyols (28,4%) i els que es consideren únicament catalans (16,9%) supera el 45% (fa un any era del 41,7%). La suma dels que es declaren únicament espanyols (4,3%) i més espanyols que catalans (5,5%) ara frega el 10%, quan fa un any superava el 12%. A l’eix esquerra-dreta, els barcelonins són majoritàriament d’esquerres (32,1%) i de centre esquerra (20,4%) mentre que els que s’ubiquen al centre són un 14,4%. Creix l’espai de centredreta (11,5%) i disminueix lleugerament el de la dreta (5,1%).

El baròmetre s’ha elaborat en base a 800 entrevistes i l’univers ha estat la població de la ciutat major de 18 anys. Les preguntes es van realitzar entre l’1 i el 15 de desembre de 2010.

L’enquesta de serveis municipals

Si el baròmetre és de periodicitat semestral i s’ha tancat el desembre de 2010, l’enquesta de serveis municipals recull les impressions de tot l’any. En total s’han entrevistat 6000 persones que representen proporcionalment als 73 barris de la ciutat de Barcelona. Les enquestes les va fer l’empresa GESOP entre el 20 d’abril i el 14 de juliol de 2010.

La percepció sobre la ciutat millora

Segons l’enquesta de serveis, el percentatge de ciutadans que tenen la percepció que Barcelona ha millorat (38,1%) és lleugerament superior als que pensen que ha empitjorat (36,8%). El 24% restant creu que la ciutat està igual. Un 37,2% dels barcelonins creu que Catalunya ha empitjorat, davant el 35,6% que pensa que ha millorat. On sembla que hi ha més unanimitat és a la percepció sobre Espanya, on un 51,7% de barcelonins assegura que ha empitjorat en els darrers anys. També hi ha unanimitat en pensar que Barcelona, Catalunya i Espanya milloraran amb el pas del temps. El grau de satisfacció de viure a Barcelona és del 7,5 i ha variat molt poc en els darrers quatre anys. (entre 7,4 i 7,6)

Preocupa la inseguretat

A l’enquesta de serveis, la inseguretat és el principal problema dels barcelonins, puja 4 punts percentuals en un any i es situa als nivells de 2006 (18,7%). En segon lloc hi ha l’atur i les condicions de treball (12,0%), seguit de circulació (7,6%), neteja (7,4%) i problemes econòmics (6,8%). Quan es pregunta quin és el problema que més l’afecta directament, la resposta majoritària és l’atur i les condicions de treball (22,3%) i els problemes econòmics (15,7%)

Segons els barcelonins, els aspectes que més han millorat el 2010 han estat la recollida escombraries (66,5%), el funcionament del metro (56,2%), les biblioteques públiques (53,4%), i els mercats municipals (52,8%) . Els serveis que més empitjoren als ulls dels ciutadans són l’aparcament (74,7%), la circulació (52,8%), la seguretat ciutadana a la ciutat (50,1%) i el soroll (46,3%)

Dades contradictòries

A diferència del baròmetre municipal del segon semestre, on una majoria de barcelonins desaprova la gestió de l’Ajuntament, a l’enquesta de serveis municipals es dóna un 5,5 a la gestió municipal, tres dècimes menys que els anys anteriors. La majoria de ciutadans (73,9%aprova la gestió de l’Ajuntament segons aquestes dades. Els barcelonins puntuen amb un 5,5 a la gestió de la Generalitat, i suspenen la de l’estat amb un 4,3, que cau progressivament des de 2006.

Com es desplacen els barcelonins

La majoria de barcelonins fan servir el metro i els ferrocarrils per desplaçar-se (43,4%); l’autobús és el següent mitjà de transport més utilitzat (24,0%) i el vehicle privat (11,1%), que augmenta un punt i mig el darrer any. També augmenten dos punts els ciutadans que es desplacen caminant (9,3%) i els que van amb moto (7,2%). La bicicleta i el bicing amb un (3,1%) tanquen la llista. En general, un 77% de ciutadans considera que Barcelona és una ciutat molt o bastant dotada pel transport públic.

Els districtes

Una part important dels ciutadans té la percepció que el seu barri ha millorat els darrers tremps (55,0%) i creuen que continuarà millorant els propers anys. Els barcelonins puntuen amb un 7,7 el seu grau de satisfacció de viure al barri i una gran majoria si hagués de canviar de residència la buscaria al mateix barri (68,5%). Pel que fa als òrgans de participació dels districtes un 82,3% no coneix els consells de barri. La majoria però sap ubicar correctament la seva seu del districte (70,0%).