En un comunicat emès de matinada, l’ANC considera que aquesta llista ha de representar “tota la transversalitat i sensibilitats ideològiques de la societat” i que “ha de superar el debat propi d’unes eleccions autonòmiques”. Segons l’entitat presidida per Jordi Sànchez, aquesta “transversalitat i unitat” ha de permetre “donar sentit plebiscitari a les eleccions del 27 de setembre”.

A més, per l’ANC, amb aquest mandat dels socis expressat en la consulta del 3 i 4 de juliol, “assumeix la demanda expressada pel president Artur Mas de lideratge des de la societat civil per fer del 27-S un plebiscit guanyador”.

D’altra banda, el Secretariat Nacional de l’ANC explica que traslladarà a les altres entitats implicades en el procés, especialment a Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència, i als partits sobiranistes partidaris de la independència amb l’objectiu de “consensuar-la i fer-la realitat”. Finalment, l’ANC assegura que treballarà per tal que la proposta asseguri la governabilitat a partir del 27-S.