L’àrea metropolitana de Barcelona té 3,2 milions d’habitants, unes 6.500 ha de polígons industrials, la presència de grans infraestructures com el port, l’aeroport, un sistema viari amb més de 5.700 km de vies i una xarxa ferroviària de 415 km, amb més de cinc milions de desplaçaments diaris en mitjans motoritzats. Tot plegat té una gran influència en la qualitat ambiental del territori.
Amb l’objectiu de garantir la sostenibilitat al territori, s’ha posat ara en marxa el Pla de sostenibilitat de l’AMB (PSAMB), amb 100 mesures per al període 2014-2020. Les 47 que s’inicien aquest 2014 suposen una inversió de 8.977.880 €. D’altres, en canvi, requereixen més profunditat d’anàlisi, com la generació d’energia solar en terrats o l’aprofitament de la biomassa forestal. A més, també s’apunta que caldrà anar actualitzant aquelles accions que es vagin impartint en el temps en funció del Pla director urbanístic, és a dir, de com vagi evolucionant la zona metropolitana.
El PSAMB té la possibilitat de consulta, via Internet, d’algunes dades ambientals, com per exemple el soroll a què estan sotmesos els ciutadans d’una zona concreta o el potencial d’aprofitament solar dels seus terrats. Aquesta eina també està pensada per agilitzar la comunicació amb l’Administració, com en el cas de queixes per males olors.
El pla, la redacció del qual ha durat dos anys, ha tingut un procés de participació ciutadana força extens, gràcies a la participació telemàtica de ciutadans i a les 14 sessions de treball territorial que s’han organitzat amb diverses entitats veïnals, a banda de la participació dels tècnics de l’AMB i dels professionals de 23 ajuntaments. La participació ciutadana ha permès incloure en el pla mesures com la creació d’una xarxa metropolitana de carrils bici i la creació d’un Observatori Metropolità del Canvi Climàtic.