Segons ha informat l’Ajuntament, la decisió de mantenir per a 2013 les ordenances fiscals vigents es deu a “la no-viabilitat de les negociacions”, encaminades a aprovar les noves taxes elaborades pel govern. La tinenta d’alcalde de l’Àrea d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ja ha anunciat que una de les conseqüències que tindrà la pròrroga de les ordenances és que no es podran aplicar mesures com el no-cobrament de plusvàlues en cas de dació hipotecària. El govern també ha recordat que no es podrà tirar endavant la proposta de cobrar a les entitats bancàries una taxa per a la l’ocupació que fan de l’espai públic amb la presència de caixers automàtics que donen al carrer.

En total, es preveia incorporar sis taxes noves, entre les quals, una per a la utilització de la marca Barcelona, i una altra dirigida als organitzadors de grans esdeveniments que requerissin un dispositiu especial de neteja o seguretat. La intenció, a més, era congelar les bonificacions de l’IBI i mantenir sense variacions els tipus impositius per als vehicles. D’aquesta manera, es pretenia aconseguir recaptar fins a cinc milions d’euros. Amb el propòsit que els ciutadans notessin menys els efectes de la crisi, Recasens va desgranar altres mesures, com l’eliminació de la plusvàlua en els casos de les famílies que han d’entregar el pis al banc perquè no poden fer front a la hipoteca.

Els partits de l’oposició van mostrar la seva posició contrària a la proposta, que havia de ser votada en el ple de divendres, i que finalment no va ser ni tan sols inclosa en l’ordre del dia. Avui, i només 24 hores després que el PP reconegués un tempteig amb el govern per intentar arribar a un acord en aquesta matèria, el president del grup municipal dels populars, Alberto Fernández Díaz, ha admès que no s’ha pogut anar més enllà perquè, ha dit textualment, “no hi hagut convenciment” tot i l’esforç posat per totes dues parts. Fernández Díaz ha afegit que aquest rebuig és extensiu als pressupostos, almenys fins que CiU no es retracti dels acords assolits amb el PSC i que van possibilitar l’aprovació del PAM.

El PSC, per la seva banda, ha assegurat que la decisió presa en relació amb les taxes municipals no significa tancar també la porta a seguir negociant per als comptes de 2013.

Sònia Recasens ha contestat als grups dient que han prevalgut els interessos electorals abans que els de la ciutat.