Colau ha afegit que els govern estatals, a més, criminalitzen la tasca de les entitats. En aquest sentit, ha defensat la injecció municipal a les ONG, perquè “l’Ajuntament no té vaixells però les entitats, sí”. Colau també ha fet una crida a la resta de ciutats a sumar-se a conformar els “safe passages”, vies segures per a l’arribada de refugiats, un lema sobreimprès a les llanxes de l’ONG.

Proactiva Open Arms calcula que des del 2015 i fins al 2018 han salvat un total de més de 58.000 persones de morir ofegades. L’ONG ja va alertar l’any passat que la situació empitjorava, però continua treballant per socórrer amb embarcacions de rescat i motos aquàtiques els refugiats que decideixen emprendre el viatge cap a Europa a través del mar.  El fundador de l’ONG, Oscar Camps, afirma que demanen ajuda a les ciutats “perquè la ciutadania ja està mobilitzada i només cal que en prenguin el relleu”. 

Per la seva banda, la Fundació Save the Children està present a zones que han patit desastres naturals o conflictes, també a la Mediterrània, on participen del rescat de refugiats amb un vaixell. El director de l’entitat, Toni Pérez, ha afegit que la mort de 400 persones  el 2018 és una situació “inhumana, il·legal i immoral”.