La tinenta d'alcalde d'Economia no duia avui a la carpeta xifres gaire positives del deute que la Generalitat té amb l'Ajuntament. A finals d'abril era de 201 milions d'euros, només tres menys dels 204 pendents de pagar a finals de febrer. Si la rebaixa no ha anat a més, ha dit Sònia Recasens, és perquè els diners que l'Estat havia d'enviar amb el fons de liquiditat autonòmic, el FLA, no han arribat. A través del FLA, l'Estat havia de prestar a la Generalitat 123 milions d'euros, que el govern català havia de fer arribar a l'Ajuntament per reduir el deute. Fins ara, però, el consistori n'ha cobrat poc més de 49 i en segueixen faltant gairebé 74. Recasens diu que ha estat incapaç de saber què falla en la cadena i per això reclamarà per carta el cobrament immediat del que es va pactar. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Com ho valorem? Doncs molt malament, un incompliment flagrant. L'Estat, la Generalitat... Barcelona és la que no cobra. I per tant, formalment ens dirigirem a les dues administracions per exigir el pagament del que se'ns deu." L'oposició ha criticat la gestió que s'ha fet del FLA des de l'Ajuntament. Iniciativa hi veu desgovern mentre que PSC i PP acusen la Generalitat de no fer arribar els diners. GABRIEL COLOMÉ, president del Grup Municipal del PSC "El govern de l'Estat, tenim la sensació, paga. Qui no paga, com sempre, és la Generalitat." XAVIER MULLERAS, regidor del PP "La Generalitat és la responsable de no fixar Barcelona com a prioritat. Vostè pot enviar cartes a qui vulgui." JOAQUIM MESTRE, regidor d'ICV-EUiA "La tinenta d'alcalde d'Economia d'aquest Ajuntament no pot venir a la comissió i dir que de 74 milions que haurien d'estar cobrats 'no sabe no contesta'." De tot el deute que la Generalitat té amb l'Ajuntament, la meitat correspon a despesa en l'àmbit dels serveis socials. A banda, i sense quantificar en diners, hi ha els equipaments socials que es van pactar anys enrere i que encara no s'han fet.

Els diners que havien d’arribar a través del FLA eren 123 milions d’euros però en continuen faltant 73,86. L’oposició ha preguntat si és l’Estat que no ha pagat o si és la Generalitat que, havent rebut els diners, no els ha transferit a les arques municipals. Una pregunta que no ha obtingut resposta per part de la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens. De fet, el govern municipal assegura que ho desconeix i que per això reclamarà “formalment” al govern central i a la Generalitat el “compliment immediat del pagament”. “Ho valorem molt malament, un incompliment flagrant; al final és Barcelona la que no cobra”, ha dit Recasens.

L’oposició considera insuficient aquesta mesura i, a petició del PP, es demanarà convocar una comissió del deute centrada exclusivament en el fons de liquiditat autonòmic en què compareguin representants de totes les administracions.

El PSC ha qualificat de “lamentable i opaca” la gestió del FLA. “El que volem llegir als informes és que el deute està per sota dels 200 milions d’euros. L’actitud del govern seria diferent si a l’altra banda de Sant Jaume hi hagués uns altres colors polítics”, ha dit Gabriel Colomé (PSC). Per part del Partit Popular, Xavier Mulleras ha reiterat que s’ha demanat fins a quatre vegades la compareixença del conseller Andreu Mas-Colell en la comissió “així com la presència de cinc consellers però ni hi són ni els esperem”. Segons Mulleras “amb aquesta actitud la Generalitat posa de manifest l’opacitat envers el deute”. ICV-EUiA ha preguntat a Recasens com pot ser que després de sis mesos des de la data en què haurien d’haver arribat els diners del FLA “no s’ha pogut esbrinar què ha passat”. Joaquim Mestre ha dubtat que les explicacions arribin i ha afegit que “aquest i altres casos que estem veient en les darreres setmanes són un reflex de la manca d’acció per part de l’alcalde”.