JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "És el principal problema que hi ha a Barcelona, i vostès s'abstenen. No serà que és el govern de l'abstenció? I em tornen a demanar pressupost? I tornen a sortir amb el 'cuento' i la falsedat que no es pot fer res perquè vostès tenen el pressupost prorrogat? Portin al plenari que ve un programa de xoc contra l'atur juvenil i els asseguro que tindran el vot del nostre grup i, molt em temo, de molts altres." RAIMOND BLASI, regidor d'Adolescència i Joventut "Hem fet una abstenció i no hem fet un vot en contra. Aquesta proposició queda aprovada. I no 'ningunegin', si us plau, l'acció de govern que s'està realitzant. Potser no els agradarà, potser no serà compartida, però jo crec que plegats ens en podem sortir. Aquesta, probablement, era una possibilitat, en lloc de tirar els plats pel cap. Allò que dèiem en aquell debat en què tots vam poder participar: intentar sumar i no restar."

Des del govern, el regidor de Joventut, Raimond Blasi, ha assenyalat que des de diversos àmbits de l’Ajuntament ja s’han pres mesures per frenar l’atur juvenil. A més, Blasi ha condicionat l’execució del pla de xoc a tenir els pressuposts aprovats i no prorrogats, com ara. Per això ha estès la mà, de nou, a l’oposició per tirar-los endavant.

El líder municipal del PSC, Jordi Martí, ha retret al govern l’abstenció i ha criticat amb duresa que l’alcalde no hagi intervingut al debat. El PP ha justificat l’abstenció perquè comparteix la preocupació per l’atur juvenil, però no el model dels socialistes.  ICV-EUiA ha acusat el govern de Xavier Trias de no fer res per lluitar contra l’atur entre els joves. El líder d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat), Jordi Portabella, ha assegurat que amb menys dèficit fiscal es podria lluitar millor contra la crisi.

Entre d’altres, el pla de xoc del PSC prioritza les polítiques actives d’ocupació gestionades des de Barcelona Activa. També preveu que els joves puguin fer pràctiques becades al mateix Ajuntament o a empreses vinculades al consistori.

En la proposició s’estableixen les beques Barcelona, adreçades al conjunt del teixit productiu de la ciutat amb subvencions directes de beques en empreses innovadores, Start-Up i pimes amb seu a la ciutat, i a les quals es podran acollir estudiants en pràctiques, tant de nivell universitari, com de formació professional.

L’objectiu d’aquest pla de xoc és rebaixar la taxa d’atur juvenil a Barcelona, que se situa en el 48,8%, és a dir, la meitat dels joves no tenen feina. A la ciutat, hi ha 17.251 persones d’entre 16 i 29 anys desocupades. El pla proposa dedicar 50 milions d’euros durant els propers tres anys.