El Sergi, vingut d’Ucraïna, i la Maria, de Síria, han estat els dos refugiats que han explicat la seva història com a representants de les dues nacionalitats de les quals procedeixen la majoria dels que arriben a Barcelona fugint de la guerra. Ells han estat els encarregats de posar rostre humà al periple que han de fer moltes de les persones que demanen refugi per establir-se als països d’acollida. En aquest sentit, Estel·la Pareja, directora de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, ha lamentat que es parli de “crisi de refugiats quan el que realment està en crisi és el dret d’asil”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha lloat el sistema d’acollida propi establert a la ciutat que funciona per fer front al programa d’àmbit estatal, que “deixa a la majoria de persones desemparades”. Per això Colau ha assegurat que l’Ajuntament estarà “al costat de les entitats i les persones que busquen el dret d’asil fins allà on ells ho demanin”, alhora que ha dit que “l’arribada de refugiats enriqueix la ciutat”El Grup Municipal de la CUP Capgirem Barcelona no ha volgut assistir a l’acte.

En acabar les intervencions, a dos quarts de set, els assistents han caminat fins a la plaça de la Catedral, on des de primera hora del matí s’ha instal·lat una mostra d’organitzacions que ha reunit a organitzacions que treballen en l’àmbit de l’asil i el refugi. La jornada la tancarà al vespre l’economista Arcadi Oliveres amb la lectura d’un manifest.

Accions de protesta als carrers i a la platja

Amnistia Internacional ha instal·lat aquest dilluns una tanca de ferro enmig de la platja de Sant Sebastià que ha cridat l’atenció dels banyistes que al matí prenien el sol. L’organització ha volgut denunciar així la manca de vies segures perquè els refugiats que fugen de la guerra puguin arribar a Europa, alhora que també han fet un crit d’alerta davant les gairebé 13.000 persones que l’ACNUR calcula que han mort mirant de travessar el Mediterrani des de l’inici de la guerra de Síria. Aquest diumenge milers de persones s’han manifestat pel centre de la ciutat per reclamar l’obertura de les fronteres als refugiats.