El debat a la comissió ha començat amb la protesta d'un grup de veïns que reclamaven un pla d'allotjaments turístics més restrictiu i que ha generat polèmica entre els regidors de C's i PP. Però malgrat aquesta arrencada, el PEUAT ha superat el penúltim tràmit amb l'únic vot a favor d'Esquerra, que ha defensat l'acord inextremis amb el govern malgrat que la condició estrella, les consultes veïnals sobre tres projectes hotelers, no seran en la línia inicialment demanda. JORDI CORONAS, portaveu del Grup Municipal d'ERC "Sí, no és la proposta de màxims que vam presentar, però en els tres projectes, la ciutadania està representada, la ciutadania té veu." La CUP ha fet reserva de vot amb un to crític però alhora conciliador que l'apropa a una abstenció al plenari. MARÍA JOSÉ LECHA, regidora de la CUP Capgirem Barcelona "Barcelona no pot seguir sense regulació, ara bé, el PEUAT és insuficient, no fa una aposta clara pel decreixement necessari i imprescindible." Només el PP hi ha votat en contra, i CiU i C's han fet reserva. Els tres grups, però, han criticat que el govern s'hagi acostat, finalment, a Esquerra i la CUP. JORDI MARTÍ, regidor de CiU "Hi ha una opció molt clara i creiem que en aquests moments el PEUAT que ens presenta el govern vira cap a unes posicions molt més extremes, unes noves restriccions que no compartim." KOLDO BLANCO, regidor de C's "Pactar la normativa con ERC y la CUP, los partidos que anteponen un enfoque prohibicionista a una regulación sensata." XAVIER MULLERAS, regidor del PP "Aquest pla neix del sectarisme ideològic i continua amb aquest sectarisme ideològic." JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat "Entenent que incorpora moltes coses de tothom, però evidentment, no tot de ningú, tampoc del govern municipal. És un pla just, equilibrat i de futur." La votació definitiva serà al ple de la setmana que ve en què es visualitzarà el primer gran acord del govern amb Esquerra després del 'no' al pressupost.

Tal com havia avançat ERC aquest dimecres al matí, els republicans han votat a favor del nou document del PEUAT. Jordi Coronas (ERC) ha lamentat que no reflecteixi “la proposta de màxims” que va fer Esquerra amb les seves al·legacions, però ha assegurat que estan “satisfets de l’acord en el punt en què està”. L’altre grup que havia anunciat que facilitaria l’aprovació del pla és la CUP, tot i que en la Comissió d’Urbanisme s’hagi reservat el vot. María José Lecha (CUP) ha retret que el PEUAT presentat sigui “tímid i insuficient”, ja que “no fa una aposta clara per un decreixement indispensable”. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha dit que el document aprovat en comissió és “un pla de tothom i no només del govern” i que “té seguretat jurídica per als promotors i els veïns”.

CiU i C’s també han reservat el seu posicionament. Jordi Martí (CiU), que ha assegurat que “fins a l’últim segon” buscarà “diàleg i converses amb el govern”, ha criticat l’executiu d’haver virat el PEUAT “cap a unes posicions molt més extremes” amb l’augment de la zona de decreixement. Així també ho ha advertit Koldo Blanco (C’s), qui ha dit que “s’han esgotat totes les vies per arribar a un acord” després dels últims canvis en el document: “S’ha optat per un acord amb els grups que promouen un enfocament prohibicionista, no sensat”. El PP ha estat l’únic grup que ha votat en contra; Xavier Mulleras (PP) ha criticat al govern que hagi “anat reformant el PEUAT des del sectarisme” i ha retret que “sense tenir el màxim consens polític i social” el pla no podrà tenir incidència a llarg termini.

Els veïns també hi han dit la seva

Abans del debat, alguns membres de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible han desplegat pancartes i han llegit un manifest en què asseguren que “el projecte presentat pel govern és insuficient” i demanen que els grups treballin “per un PEUAT més restrictiu”. C’s i el PP han reclamat a la presidenta de la comissió, Janet Sanz, que no permetés l’exhibició de les pancartes tan a prop dels regidors i han afirmat que presentaran “queixes formals”.