La síndica considera que cal un nou reglament que doti de més eficàcia la institució, i el desplegament de l’article 143 de la Carta Municipal que la regula. Segons Vilà, el reglament ha de deixar clar que totes les persones que viuen o transiten per Barcelona tenen dret a fer que s’investigui qualsevol vulneració dels seus drets fonamentals.

El nou reglament hauria de preveure la independència de la sindicatura, que tindria un pressupost propi per desenvolupar autònomament el seu pla de treball. A més la síndica ha demanat que l’oficina tècnica de la sindicatura pugui investigar les males praxis per part de l’administració i que tingui plena autoritat supervisora i investigadora. “Tenim l’experiència de com pot funcionar millor i el Consell Municipal la potestat de fer-ho possible”, ha assegurat Vilà.

Millores en polítiques d’habitatge i d’ajuda a la infància

La síndica de greuges de Barcelona ha presentat el seu informe de l’any 2014, el cinquè d’aquest mandat assenyalat que espera que les seves advertències i recomanacions siguin d’utilitat, tot reconeixent que “la ciutat és complexa, la convivència és complicada i les investigacions són dificultoses”. En l’informe , Vila demana que l’Ajuntament garanteixi l’allotjament digne a famílies amb menors desnonats o que tinguin una necessitat especial d’habitatge i que es potenciïn les polítiques d’infància i família.

En matèria d’habitatge, la síndica ha denunciat que a la ciutat es continuen produïnt desnonaments de famílies amb nens i que actualment “no existeix un parc d’habitatges públic suficient” per fer front a aquesta situació.

També ha reclamat més control de la contaminació acústica i ha assenyalat que “cal posar fi a les males praxis” en el cos de la Guàrdia Urbana. En el seu informe, ha demanat que s’apliquin les millores en el transport públic que ha proposat la institució i ha destacat queixes concretes centrades en aspectes com la necessitat de més urinaris públics, el fet que obres al passeig de Gràcia dificulten l’accés a les persones invidents, l’alt cost dels serveis funeraris i el malestar de molts veïns per la concentració de terrasses de restauració. També ha reclamat que s’eliminin els requisits que poden limitar l’accés a ocupació pública com l’alçada o edat a la Guàrdia Urbana.

Vilà ha recordat que la institució salvaguarda els drets humans a la ciutat i treballa intensament en temes com la reclamació de més habitatge social, la gestió del Bicing, la notificació de les multes, el transport porta a porta de persones discapacitades, la limitació de la contaminació acústica o la modificació de l’ordenança de la convivència. Ha destacat que “hi ha coses que no haurien d’haver passat i coses que s’han d’endreçar”.

Valoració positiva dels grups municipals

Tots els grups municipals han coincidit a agrair la tasca de la síndica en aquests cinc anys al capdavant de la institució. El president del Grup Municipal d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat) Jordi Portabella considera que l’informe dóna una imatge global de les preocupacions de la ciutadania i ha mostrat el suport del seu partit a la posada en marxa d’un nou  reglament orgànic que reguli les activitas de la institució, tal com ha reclamat la sindica. Des d’ICV-EUiA, el president del Grup Municipal, Ricard Gomà, ha destacat el projecte de visites als barris i reunions amb les entitats veïnals de la síndica i ha alertat que l’informe torna a alertar dels mals usos de l’espai públic en la instal·lació de terrasses i vetlladors.

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha advertit que l’informe de la síndica no reflecteix tots els problemes de la ciutat, sinó els d’aquells que decideixen denunciar-los davant d’aquesta institució. En tot cas, Fernández Díaz recull que la síndica de greuges de Barcelona ha rebut el 2014 un 24% més de queixes que l’any anterior i subratlla que les que més han crescut, un 33%, estan relacionades amb actes d’incivisme.

El president del Grup Municipal del PSC, Gabriel Colomé, ha proposat l’elecció directa de la síndica per part de la ciutadania i ha demanat a la resta de grups treballar plegats per tirar endavant les seves propostes sense partidismes.

Des del govern municipal, el regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí ha assegurat que es continuarà treballant per atendre les queixes de la ciutadania i ha destacat l’alta valoració que els ciutadans donen al funcionament del serveis socials de l’Ajuntament i l’esforç fet pel govern per abaixar el preu del transport públic.

Finalment, l’alcalde Xavier Trias, també ha volgut agrair a la síndica la seva tasca i ha assegurat que tindran en compte les seves recomanacions. Sobre la reforma del reglament, considera que s’ha d’estudiar a fons i que es buscarà el consens en el proper mandat per aconseguir-ho.