És la materialització de molts mesos de feina. Especialment, des de Barcelona. Amb la reforma del Codi Penal, s'enduriran les penes contra els carteristes multireincidents. S'inclouen així una de les principals reivindicacions de l'Ajuntament i dels partits catalans. A partir d'ara, tres faltes equivaldran a un delicte i no quatre, com passa actualment. També es crearà un registre únic de delinqüents. És a dir, que jutges i fiscals podran saber quants cops s'ha detingut a una persona i per tant, accedir al seu historial. Estarà llest abans de l'estiu. Pels lladres habituals es crea la pena de cap de setmana. O bé se'ls tancarà a casa seva o bé se'ls enviarà a la presó. I una nova figura, la del grup criminal. Dues o més persones que actuen de forma coordinada per robar. La reforma ha sortit endavant amb els vots a favor del PSOE, Convergència i Unió i Esquerra. Els republicans han estat els últims en sumar-se a l'acord. Precisament, Izquierda Unida esperava que hi hagués un enfoc més social. Per això, al final s'ha abstingut. El PP també s'hi abstingut. En el seu cas, perquè el nou Codi Penal no recull propostes com la cadena perpètua reversible. A més d'impulsar el nou codi penal, el Ministeri de Justícia també s'ha compromés a posar en marxa els jutjats de proximitat. Una eina que ha de servir per resoldre, per exemple, conflictes veïnals o denúncies per petits furts.

La reforma, que ara haurà de passar pel Senat, comporta un enduriment de les penes per als lladres reincidents, un aspecte pel qual ha lluitat de manera especialment insistent l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu. A banda, també s’incrementen les penes per corrupció i terrorisme, i comportarà càstigs més durs per als pedòfils.

La reforma ha comptat amb el suport del PSOE, CiU i ERC i els vots en contra del PNB. S’hi han abstingut el PP i Iniciativa. El suport dels republicans s’ha materialitzat a canvi que Barcelona tingui un registre de delinqüents reincidents que accelerarà els tràmits, una exigència que ha acceptat el ministre de Justícia, Francisco Caamaño.