Precisament Colau (Barcelona en Comú) ha arrencat els torns de paraula sobre aquesta qüestió, i ho ha fet recordant que coneix “bé” el tema perquè és veïna de la Sagrada Família. Segons ella, el turisme “és un actiu i font de riquesa però cal governar-lo perquè està fora de control, ha generat molts desequilibris”. I ha posat com a exemple el “pelotazo” del Deutsche Bank, que permetrà, ha dit, que “un fons inversor vingui a especular a Barcelona”. Segons Colau, “cal una moratòria d’allotjaments, no només hotels, i un pla de turisme que compti amb l’opinió de veïns i veïnes”. Ha afegit que són necessaris “incentius i una acció proactiva perquè apartaments turístics es converteixen en allotjaments de lloguer”.

Alfred Bosch (ERC) ha afirmat que la gestió del turisme “se’ns ha escapat de les mans i no l’hem socialitzat prou”. Creu que calen “mesures molt estrictes”, com tancar els pisos il·legals, i ha lamentat que les inspeccions que s’han fet a la Barceloneta no s’hagin estès “a la resta de Ciutat Vella”. Entén, a més, que la moratòria ha de ser també a l’Eixample, el Poble-sec i part del Poblenou, i que hi ha barris i municipis que “potser reclamen un hotelet: consensuem-ho amb els veïns”.

Trias (CiU) ha recordat que el turisme suposa el 12% del PIB de la ciutat i genera 120.000 llocs de treball a Barcelona. Admet que “s’ha de posar ordre”, però que hi ha gent que “té una picaresca molt gran en aquest país”. I ha esgrimit que “sembla que el turisme me l’hagi inventat jo”, si bé ha exposat la dada que amb el govern anterior de PSC i ICV es van aprovar 66 hotels (2007-2011) mentre que ell n’ha aprovat 24. “Qui va aprovar Rec Comtal?”, ha preguntat retòricament. “Ara si es vol impedir s’han de pagar 23 milions al senyor Núñez i no és lògic”, ha conclòs Trias.

Jaume Collboni (PSC) creu que “la ciutat s’ha posat al servei del turisme”, no al revés, i que hi ha hagut una “política de barra lliure per obrir hotels a Ciutat Vella: això és obra de vostè i el PP, i del Pla d’usos”, ha replicat. També ha criticat que la ciutat no pugui assumir el 100% de la taxa turística perquè CiU i ERC van votar-hi en contra al Parlament.

Per Fernández Díaz (PP), “Barcelona necessita el turisme, és un èxit”, però a continuació ha assegurat que “no podem consentir morir d’aquest èxit. Trias ha convertit el turisme en un problema”. El líder popular ha explicat que el 2013 van proposar al ple -que ho va aprovar- que es paralitzés la proliferació d’apartaments turístics, però diu que aquest planejament “no s’ha desenvolupat”. Igualment no ha vist bé que el govern municipal hagi pogut incrementar la plantilla d’inspectors només “quan ha esclatat la polèmica de la Barceloneta”. Ha alertat, al final, que estan proliferant també els albergs pastera, i n’ha acusat en part Ada Colau, amb qui ha protagonitzat la picaparalla d’aquest bloc temàtic.