Tan inèdita és la iniciativa d'aquests diaris com que l'alt tribunal s'hagi de pronunciar sobre una llei refrendada pels electors. Així justifiquen la redacció de l'editorial conjunt titulat 'La dignitat de Catalunya'. El text retreu la lenta deliberació que ja dura tres anys i les maniobres que han malmès la cohesió i el prestigi del Tribunal Constitucional. De fet, el descriu com un cor amb vàlvules obturades del qual només la meitat dels membres està lliure de contratemps. Pel que fa als punts de fricció del debat, com ara la definició de Catalunya com a nació al preàmbul, l'editorial recorda que ja la Constitució reconeix a l'article 2 una Espanya integrada per regions i nacionalitats. Per això alerta que amb la sentència està en joc l'esperit de 1977 que va fer possible la transició. Afegeix, a més, que hi ha motius de preocupació davant un tancament amb pany i forrellat institucional. L'editorial va més enllà i parla de creixent atipament de suportar la mirada airada dels que perceben la identitat catalana com un defecte de fabricació que impedeix a Espanya assolir una impossible uniformitat. Finalment conclou que hi hagi o no un desenllaç negatiu, Catalunya no està disposada a assistir impassible al deteriorament de la seva dignitat.

Sota el títol ‘La dignitat de Catalunya’, l’escrit recorda que ja fa tres anys que s’està en un procés de lenta deliberació que ha malmès la cohesió i el prestigi del Tribunal. Els diaris alerten que amb la sentència està en joc l’esperit de 1977 que va fer possible la transició i expressen motius de preocupació davant una maniobra per transformar la sentència en un tancament amb pany i forrellat institucional. El text conclou que Catalunya seguirà reclamant el reconeixement de la identitat i un millor autogovern.

Els 12 diaris  catalans adherits a la iniciativa són ‘La Vanguardia‘, ‘El Periódico‘, ‘Avui‘, ‘El Punt‘,  ‘Segre‘, ‘Diari de Tarragona‘, ‘La Mañana‘, ‘Diari de Girona‘, ‘Regió  7‘, ‘El Nou 9‘, ‘Diari de Sabadell‘ i ‘Diari de Terrassa‘. D’altra banda, les emissores de ràdio Rac1 i COM Ràdio han expressat en els seus magazins matinals l’adhesió al text publicat a la premsa.

El TC continua deliberant

Mentre,  el Tribunal Constitucional reprèn avui les deliberacions entorn els set recursos presentats contra l’Estatut.
Tot apunta que la sentència no es podrà resoldre en les properes setmanes ja que, per ara, sis dels deu magistrats estarien en desacord amb la ponència que avalaria el text català en termes generals.