El portaveu de l’entitat, Carlos Macías, creu que la normativa “criminalitza” els pobres, ja que “la mesura afecta les famílies”. “Creiem que el PDECat , que governa a Catalunya com a Junts pel Sí, no ha pres mesures que podrien ajudar, com ara iniciatives per moure l’habitatge buit”, critica la plataforma. Macías ha explicat a betevé que, si la proposta de llei avança, les famílies seran desnonades en el moment de rebre la notificació.

El Partit Demòcrata justifica la proposta de llei per lluitar contra “fenòmens mafiosos”, bandes organitzades que fan negoci llogant pisos buits. Però la PAH creu que l’únic que s’aconsegueix és perjudicar les famílies, i que la solució és regularitzar la situació amb “lloguers socials”. “El que està impulsant el PDECat és un cercle viciós d’ocupacions, perquè la família serà desnonada, com que l’Administració pública no donarà resposta als problemes de les famílies perquè no està fent el que hauria de fer, la família haurà de tornar a ocupar, i així successivament”, explica l’entitat.

Segons Macías, la proposta de llei que es votarà aquest dimarts tirarà endavant amb els vots a favor de PDECat, ERC i PP; Cs s’abstindrà; i el PSOE i Podem es posicionaran contraris a l’evolució de la iniciativa demòcrata.

Tot plegat arriba poc després de la publicació de les dades del Consell General del Poder Judicial, en les quals es va saber que durant el 2016 es van produir 166 desnonaments diaris de mitjana a l’estat, és a dir, un total de més de 60.000 en tot l’any. La PAH també denuncia que Espanya és el membre de la UE amb menys habitatge social (2 %), més habitatges buits (3,44 milions d’immobles) i amb més desnonaments.