Des d'aquest despatx s'ha dissenyat una de les 16 portes de Collserola. Una de les prioritats del govern convergent era connectar la ciutat amb el parc natural. Es van rebre més de 3.000 propostes, es va fer una exposició i aquesta tardor s'havia de fixar un calendari per començar les obres. Però, de moment hauran d'esperar. TONI GIRONÈS arquitecte "Segurament ens abonaran la part de despeses, que en el seu moment hi havia a les bases del concurs, als equips que hi han participat, uns honoraris molt limitats. I que ara, amb les circumstàncies actuals, tots estem intentant interpretar la realitat constantment canviant que tenim al voltant, no?" No s'ha cancel·lat però ha perdut prioritat respecte al Pla Besòs, la nineta dels ulls dels socialistes a l'Ajuntament de Barcelona. Aquesta ha estat una de les fitxes d'intercanvi entre CiU i PSC per tirar endavant el PAM. La reconversió de l'antiga central tèrmica és un dels projectes més importants de l'àrea metropolitana, de la qual formen part tant Barcelona com Sant Adrià de Besòs. ROGER HOYOS, Plataforma per a la conservació de les Tres Xemeneies "Potser aquí hi ha una oportunitat de fer una cosa prou original i que suposi dotar la zona d'una centralitat i potencialitat i dinamisme que realment necessita." El que els veïns critiquen és que no hi hagi un pla d'usos redactat per a aquest espai i que ja comencin les obres. Endesa té llicència d'enderroc i retirarà aviat tots els elements considerats superflus. JOAN CALLAU, regidor de Territori Ajuntament de Sant Adrià del Besòs "El que es vol mantenir són les tres xemeneies i la sala de turbines, no els tubs que hi ha dins. Perquè ara està en desús i després igual no serveix amb la projecció que ha de venir. - I si servís? - Però no serveix." A banda de la recuperació de les tres xemeneies, el Pla Besòs també inclou una millora de la connexió entre la zona del Fòrum i la Sagrera.

La primera gran renúncia del govern de CiU en matèria urbanística va ser la construcció d’un nou barri al port. El Blau@Ictinea fou la proposta estrella de la campanya de Xavier Trias, però els socialistes sempre han estat contraris a aquest projecte i finalment no tirarà endavant, com a mínim en aquest mandat.

L’altre projecte que el regidor d’Urbanisme, Antoni Vives, ha hagut d’aturar per aconseguir el suport del PSC al PAM és el de les portes de Collserola. En aquest cas, els treballs ja estaven força més avançats: l’Ajuntament va presentar fa un any l’aposta per obrir 16 corredors verds entre la ciutat i Collserola i durant uns mesos es van recollir les idees dels veïns i les propostes elaborades per més d’un centenar d’equips d’arquitectes i paisatgistes. Aquesta tardor s’havia d’aprovar el calendari per començar les obres, però de moment el projecte queda aturat.

La nova prioritat de l’Ajuntament haurà de ser el Pla Besòs, un projecte de regeneració urbana que el Grup Municipal del PSC ha impulsat en col·laboració amb els ajuntaments de Sant Adrià, Santa Coloma i Montcada. Per als socialistes, és la continuació natural de la regeneració mediambiental que ha convertit el Besòs en un Parc Fluvial. A canvi del suport del PSC al PAM, el govern de Barcelona s’ha compromès a donar suport a aquest pla, que preveu unir els barris a banda i banda del riu amb un nou pont entre el Bon Pastor i el Mirador. També es vol convertir les tres xemeneies de Sant Adrià en un equipament metropolità, que podria ser la seu del Consorci del Besòs, i soterrar la línia 2 de Rodalies al pas per Montcada i Reixac.

La negociació amb Jordi Portabella per sumar el suport del grup d’ERC+RCat+DC també va tenir contrapartides urbanístiques. La més important és la que preveu obrir el procés de reforma de les places de Catalunya, Universitat i Urquinaona, mitjançant la convocatòria d’una consulta ciutadana per esbrinar quins projectes tindrien més suport per part de tots els barcelonins.