La segona reunió de la Mesa del Parlament d’aquesta dotzena legislatura no ha servit per resoldre gaire incògnites. La decisió sobre la petició dels diputats a Brussel·les per delegar el vot en el ple d’investidura s’ha deixat damunt la taula per a una propera reunió.

Roger Torrent i la resta de membres de la Mesa (en total, dos de JxC, dos d’ERC, dos de Cs i un del PSC) han acordat per majoria posposar, de moment, la decisió sobre els vots delegats. Al final, només quatre dels cinc diputats que són a Brussel·les han sol·licitat delegar el vot en un altre diputat durant el ple d’investidura, després que Carles Puigdemont hagi retirat la petició.

El vot dels diputats a l’estranger és clau per fer possible la investidura a distància de Puigdemont ja que, sense ells, les forces al Parlament podrien estar totalment equilibrades: amb 65 diputats en contra de la investidura del candidat a Brussel·les (Ciutadans, PSC, PP i comuns), i amb 65 d’independentistes disposats a fer-la efectiva (JxC, ERC i la CUP).

La Mesa del Parlament, de majoria independentista, tindrà l’última decisió sobre la qüestió, després que la setmana passada els cinc diputats a Bèlgica van demanar formalment delegar el vot en un company de partit per al ple d’investidura. Un informe dels lletrats del Parlament adverteix que la delegació del vot d’aquests diputats vulnerarà el que estableix el reglament de la cambra, tot i que alhora faculta la Mesa per prendre l’última decisió en relació amb aquesta qüestió. El Govern espanyol va anunciar que recorrerà contra una eventual delegació del vot dels diputats que són a Brussel·les.