La Manual Alpargatera va obrir portes el 1941 al número 7 del carrer d’Avinyó, al Gòtic i s’ha convertit en una aturada obligada per a milers de turistes, com dues canadenques que aquest dimarts han comprat dos parells d’espardenyes de la col·lecció “Barcemola”: “La nostra cap ens ho va recomanar i ara nosaltres ho recomanarem als nostres amics”.

De fet, La Manual Alpargatera ha calçat estrelles internacionals com l’actor de Hollywood Jack Nicholson, tal com demostren la desena de fotografies que hi ha en una paret de la botiga. Ara bé, tot i aquest immens llegat tant històric com comercial, els últims anys La Manual no ho ha tingut fàcil.

Tres anys en “un buit legal”

El local del carrer d’Avinyó, 7 era un dels molts immobles amb lloguer de renda antiga que, arran d’un canvi legislatiu, van caducar. Des d’aleshores, segons explica el seu propietari, Joan Carles Tasies, la botiga es troba “en un buit legal”. Per això l’Ajuntament ara ha posat fil a l’agulla i la Comissió d’Economia i Hisenda ha acordat la concessió del local fins al 2025 a canvi de mantenir els usos d’espardenyeria.

Amb aquesta mesura, el gerent d’Economia, Jordi Ayala, ha dit que s’ha donat solució a una “doble dificultat”. Primer, “fer un contracte jurídicament correcte i, segon, era necessari mantenir un comerç emblemàtic”. Ara bé, el propietari de l’espardenyeria demana al consistori que vagi més enllà i protegeixi La Manual davant la proliferació de botigues dedicades a l’espardenya al barri Gòtic. Tasies ha dit que “si no ens podem quedar aquí, això s’haurà acabat”.