FRANCESC HOMS, portaveu del Govern "Davant d'aquesta situació enormement greu, que asfixia la capacitat d'autogovern del nostre país, sense precedents, el govern ha pres dues decisions: en primer lloc portar als tribunals a l'administració de l'estat. Iniciar les accions legals perquè l'Estat pagui aquests 759 milions d'euros i fer-ho de la manera que legalment correspon, iniciar el requeriment previ... però en qualsevol cas el resum és aquest: portar l'Estat davant dels tribunals perquè paguin allò que deu a la Generalitat, i al poble de Catalunya, en definitiva. En segon lloc comunicar a les autoritats europees quina és l'actitud, quin és el comportament de l'Estat en relació a aquest cas concret. Si el que es demana a les administracions públiques europees és credibilitat i seriositat, nosaltres ens defensarem arreu -també davant d'Europa- perquè aquella "llufa" que alguns de vegades pengen de que les autonomies malgasten, té de fet una consequència a l'Estat espanyol que es el comportament absol·lutament deslleial per part de l'administració general de l'estat i concretament del govern espanyol."

El portaveu del govern ha fet l’anunci a la roda de premsa posterior al Consell Executiu, després que la vicepresidenta en funcions, Elena Salgado, va anunciar que no es pagarien els 759 milions d’euros pendents de liquidar de la disposició addicional tercera prevista a l’Estatut de Catalunya . Homs ha qualificat l’incompliment “d’extraordinàriament greu i sense precedents“, i ha amenaçat l’executiu espanyol d’explicar l’incompliment a les institucions europees.

Homs ha qualificat “d’absol·lutament deslleial” el comportament de l’executiu central amb Catalunya i ha reiterat que defensaran la credibilitat i seriositat de Catalunya a les institucions europees. El portaveu creu que aquest impagament desmunta la teoria que les autonomies malbaraten recursos.