On ara circulen milers de cotxes cada dia, d'aquí a poc es convertirà en un espai on passejar, fer ioga o descansar tranquil·lament en una gandula. A partir del març, als laterals de l'avinguda Diagonal i del passeig de Gràcia es transformaran en un gran parc públic de nou del matí a cinc de la tarda, on el vehicle privat cedirà el protagonisme al vianant. "Em sembla molt bona idea perquè penso que podrem passejar." "Es preferible que el centro de Barcelona quede accesible para las personas y para coches lo menos posible." Quedaran oberts als vianants els laterals de l'avinguda Diagonal, des de Francesc Macià fins a la plaça de les Glòries, i els laterals del passeig de Gràcia, des de la Diagonal fins a la Gran Via. Per tal d'absorbir el trànsit en els punts més conflictius, els vehicles seguiran circulant al tram muntanya entre el passeig de Gràcia i la via Augusta, a l'encreuament d'Aragó amb Diagonal, i als dos laterals del passeig de Gràcia que van des de la Gran Via fins a la plaça de Catalunya. De moment, serà l'Ajuntament qui programi les primeres iniciatives, però la intenció és que el pes de les activitats el portin les entitats i associacions de la ciutat. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Per una banda, una voluntat de guanyar espai pel lleure, però per l'altra, és que la tendència, el que volem que passi en aquesta ciutat de velocitat humana es produeixi de debò." En funció de l'èxit de la prova pilot, l'Ajuntament no descarta ampliar aquestes restriccions a altres punts de la ciutat després de la primavera. Tot i així, encara no han volgut detallar quins carrers seran.

Córrer, anar amb bicicleta, passejar, fer tai-txí, o assistir a un espectacle infantil o a una fira artesana. Tot això serà possible fer-ho cada diumenge, a partir del mes de  març, als laterals de l’avinguda Diagonal, entre Francesc Macià i la plaça de les Glòries, i també al passeig de Gràcia, entre la Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes. La intenció de l’Ajuntament és, tal com avança ‘La Vanguardia’, donar protagonisme al vianant en detriment del vehicle privat i crear un gran parc públic que els ciutadans es facin seu. Està previst que s’hi programin activitats culturals i recreatives a proposta de les entitats i el teixit associatiu de la ciutat. De moment, però, per incentivar-ho l’Ajuntament serà qui programarà les primeres iniciatives amb la idea d’anar cedint aquest protagonisme a la societat civil.

L’èxit de les gandules de les Glòries

La intenció, però, és que en aquest gran parc també hi hagi espais per al descans. Per exemple, s’hi instal·laran taules i cadires i també gandules, com les que ja funcionen amb molt d’èxit a la plaça de les Glòries des de l’agost de l’any passat. De fet, tot el projecte de convertir els laterals d’aquestes dues grans artèries en un espai per als vianants no és una experiència nova sinó que ja s’estan fent iniciatives similars en altres grans ciutats de tot el món, com és el cas de Nova York, Londres o París. Si funciona, la cosa no quedarà aquí sinó que s’ampliarà a altres punts de Barcelona, com podrien ser el passeig de Sant Joan (amb la reforma ja enllestida) o el Paral·lel (en ple procés de reforma), dues grans avingudes on també el vianant pren més protagonisme.

El parc, tram a tram

El tancament al trànsit dels laterals de la Diagonal no serà igual en tot el tram en què s’aplicarà aquesta mesura. Així, des de Francesc Macià fins a la via Augusta i entre el passeig de Gràcia i la plaça de les Glòries Catalanes es tancaran els dos laterals, tant el cantó mar com el muntanya. En canvi, en la via Augusta i el passeig de Gràcia només es tallarà la circulació del costat mar per facilitar la mobilitat de la part nord de la ciutat. També queden excloses dels talls de trànsit la gran cruïlla que formen l’encreuament de la Diagonal, amb el carrer de la Marina i Aragó, i l’encreuament amb el carrer de Los Castillejos, en què el tall de trànsit serà parcial.

En el cas del passeig de Gràcia, la restricció de trànsit afectarà el lateral del tram comprès entre la Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes, mentre que la resta, fins a la plaça de Catalunya, es mantindrà com fins ara. Aquí també s’aplicarà el mateix horari que a la Diagonal, és a dir, l’espai estarà disponible per als vianants tots els diumenges i festius de nou del matí a cinc de la tarda.