Prop de mig milió de persones estan convocats a les més de 300 urnes. 5.000 voluntaris participen en aquest procés consultiu, els resultats del qual es donaran a conèixer a partir de les 20 h. La participació fins a les 18 h ha estat similar a la de la quarta jornada de consultes, amb un 12,4% de votants.

Pels organitzadors aquesta jornada està marcada d’un especial simbolisme ja que la majoria de consultes es fan a l’Àrea Metropolitana de  Barcelona, en poblacions considerades feu tradicional de votants del PSC i ICV-EUiA, on també el PP català obté els seus millors resultats o, dit d’una altra manera, allà on els partits nacionalistes obtenen els pitjors resultats.

La participació de Mataró supera el 20%

Mataró és, aquest cop, el municipi més gran en celebrar la consulta, amb més de 97.000 persones amb dret a vot. A les 18 h, la participació era ja d’un 22,47% (21.824 persones), “una mostra de la pluralitat del municipi”, segons el portaveu de la plataforma Decidim.cat i alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega. Vallromanes (Barcelona) ha estat la població amb una participació més gran, un 30%.

La jornada ha transcorregut sense incidències fins les 15 h, quan dues persones d’uns 50 anys i estètica corrent han accedit al col·legi electoral CEIP Camí del Cros de Mataró, han insultat membres de la mesa i han causat desperfectes en urnes i paperetes. Tots dos han marxat quan els integrants de la mesa han trucat a la policia autonòmica.

Des que va arrencar el procés de consultes sobre la independència de Catalunya, inclosa aquesta jornada, són 510 els municipis que han secundat la iniciativa d’Arenys de Munt, és a dir, la meitat de les poblacions catalanes.

[Foto d’arxiu corresponent a la jornada de consultes sobiranistes del 24 d’abril de 2010]