“Vostès en algun moment s’hauran de decidir si estan al costat de la llei o en contra”, ha etzibat Carina Mejías (Cs) als comuns. El tinent d’alcalde Jaume Collboni (PSC) ha defensat el suport a la proposta de Cs perquè es votava la protecció dels treballadors municipals. Des d’ERC, Alfred Bosch ha insistit que el referèndum de l’1-O es farà i que “serà un èxit de participació”. Per tal que així sigui, Eulàlia Reguant (CUP) ha reclamat que els municipis de tot arreu “s’hi impliquin i responguin”. El regidor no adscrit, Gerard Ardanuy, ha dit que Catalunya s’ha de poder expressar “amb urnes i vots”.

Un dels moments més tensos s’ha viscut entre Xavier Trias (PDeCAT) i Gerardo Pisarello (BComú). L’exalcalde, que va retirar una proposició del ple a favor de l’1-O per risc de perdre la votació, ha ofert corresponsabilitat al govern per fer possible el referèndum. “No tinguin por, estarem al seu costat perquè es pugui votar”, ha sentenciat. El primer tinent d’alcalde li ha retret que el 9-N, quan era alcalde, no obrís cap col·legi municipal. “No exigeixi el que vostè mateix no va ser capaç de fer”, ha llançat Pisarello.

En la sessió de control al govern, Alberto Fernández Díaz ha insistit en el referèndum i ha buscat el cos a cos amb l’alcaldessa. “Quines són les facilitats a què vostè es va referir que oferiria per al referèndum?”, ha preguntat. Colau ha reiterat que no tolerarà la instrumentalització de l’Ajuntament “ni per uns ni per uns altres”, i ha dit que quan la Generalitat convoqui o faci algun requeriment al consistori, “en parlarem tranquil·lament i ens posicionarem”.