Les forces independentistes han escalfat motors aquest diumenge a la nit de cara a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya participant en l’ofrena floral al Fossar de les Moreres. Per part del Partit Demòcrata ha parlat Jordi Turull, que ha demanat a l’alcaldessa, Ada Colau, que es posicioni respecte al referèndum. Turull ha assegurat que el millor homenatge a la gent que està enterrada al Fossar de les Moreres, “és guanyar allò que els van prendre, amb urnes i paperetes”.

Per una altra banda, en l’ofrena al fossar per part d’Esquerra República hi ha participat Alfred Bosch i Marta Rovira, entre altres. “L’1 d’octubre ens hi juguem la democràcia i les llibertats públiques al nostre país”, ha afirmat Rovira.

Qui també ha parlat en representació del Memorial del 1714 en acabar la marxa de torxes ha estat Jordi Sànchez, president de l’Assemblea Nacional Catalana, que ha fet una crida a la mobilització aquest dilluns a la tarda. “No s’hi val quedar- se al sofà”, ha sentenciat Sànchez. L‘ofrena al Fossar de les Moreres ha anat precedida de la Marxa de torxes per diversos carrers del nucli antic barceloní, en la qual han participat centenars de persones.

Al Fossar de les Moreres es troba un memorial pels morts en el setge de Barcelona (1713-1714) durant la Guerra de Successió espanyola. En aquest indret hi havia un dels dos històrics cementiris adjacents a la basílica de Santa Maria del Mar, que durant el setge va esdevenir una fossa comuna on es van enterrar molts dels defensors de la ciutat.