Elsa Artadi s’ha descartat com a possible candidata a ocupar aquesta figura de rang superior i ha defensat que Carles Puigdemont ha de poder tornar a Catalunya després de ser investit, però que només ho ha de fer si té garanties de no anar “directament a la presó”. La portaveu de Junts per Catalunya ha afegit que Puigdemont ha de poder “manar, ser executiu i tenir tota la legitimitat” i marcar “cap a on va el país”, una tasca que Artadi confia que podran fer coordinats amb la capital belga gràcies a la tecnologia. Artadi, però, sent realista també ha admès que cal trobar la manera d’assegurar un ritme normal al Parlament.

Sobre el paper dels consellers destituïts pel 155 que són a Brussel·les, la portaveu ha dit que es respectarà la seva voluntat, de manera que seran Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret i Toni Comín els qui finalment hauran de decidir si volen continuar sent consellers o no, sense tenir en compte si tenen causes judicials obertes.

Roger Torrent convençut que es podrà formar govern

També s’ha pronunciat sobre les negociacions entre JxC i ERC, el president del Parlament, Roger Torrent, qui s’ha mostrat convençut que es podrà formar un govern català que podrà governar i a la vegada posar punt final a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola. Malgrat tot, Torrent ha assegurat que no serà un camí fàcil, però que confia que finalment es podrà celebrar una sessió d’investidura efectiva.

Torrent ha fet aquestes afirmacions durant el discurs de cloenda de les Jornades ‘Pagesia i país’ d’Unió de Pagesos, en el qual també ha retret el govern espanyol que “no respecti els resultats electorals, ni la voluntat del país”. El president del Parlament també ha parlat sobre la proposta del govern espanyol de voler incloure la casella de l’ensenyament en castellà a la preinscripció escolar a Catalunya. Roger Torrent ha assegurat que el model d’escola és un veritable tresor per a la cohesió social del país i que cal que es conjuri tothom es conjuri per preservar-lo.