TSJC

El coordinador a Catalunya de Jutges per la Democràcia, Josep Antoni Rodríguez, creu que la imputació d’Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per haver convocat la consulta del 9-N no té recorregut perquè no es donen alguns dels requisits necessaris perquè sigui considerat un delicte de desobediència. Per exemple, ha assenyalat Rodríguez, en aquest cas no hi ha hagut cap ordre directa d’una autoritat respecte al 9-N.

Rodríguez ha valorat que la decisió del TSJC és un “fet excepcional perquè no hi ha precedents”, i ha lamentat que les formacions polítiques l’estiguin instrumentalitzant.

D’altra banda, el portaveu de l’associació de jutges Francisco de Vitoria, Marcelino Sexmero, considera que la imputació d’Artur Mas pel procés participatiu del 9 de novembre “no és cap venjança” sinó que el TSJC ha intentat tot el contrari i ha citat a declarar el president de la Generalitat després de les eleccions per no interferir en la campanya. Sexmero també creu que no hi ha intencionalitat en la data fixada per a la declaració, el 15 d’octubre, el dia del 75è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys. El magistrat ha dit que el més probable és que la majoria de jutges de Catalunya no recordin aquesta efemèride.