El president d’Esquerra Republicana i número cinc de Junts pel Sí, Oriol Junqueras, ha recordat que treballen des de fa anys “per obtenir un mandat explícit sobre la independència” i que aquesta nit l’han aconseguit. Per això, Junqueras ha assegurat que hi ha “una majoria més que suficient per tirar endavant aquest projecte”.

Mas crida victòria en quatre idiomes

“Hem guanyat”, ha estat la primera frase que Artur Mas, president de la Generalitat i número quatre de la llista de Junts pel Sí, ha dirigit a la gent que es concentrava davant El Born Centre Cultural. I ho ha fet en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès. Mas ha dit que de la mateixa manera que ells haurien acceptat la derrota, ara demanen que “els altres acceptin la victòria de Catalunya i la victòria del ‘sí’.”

Romeva apel·la a una oportunitat històrica

Per seva la banda, el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva ha afirmat que “ningú no pot dir que no tenim un mandat democràtic”. Romeva s’ha queixat d’haver viscut “una campanya hostil” i “carregada de mentides” però que “tenia clar que era una oportunitat històrica.” També ha estat contundent a l’hora de parlar del futur i ha assegurat que “aquest país el farem entre totes i tots” també amb “tota aquella gent que no està en la llista del ‘sí’.”

De moment a Catalunya la candidatura de Junts pel Sí és la més votada i ha aconseguit gairebé 1,5 milions i un 39,55 % de vots, que es traduirien en 62 diputats. A Barcelona també és la primera llista i suma 27.000 i un 37,01 % de vots.

Canvis respecte a 2012

El 2012 Convergència Democràtica de Catalunya es va presentar amb el seu soci tradicional, Unió Democràtica de Catalunya, que ara no forma part de la coalició Junts pel Sí. La suma de CiU i ERC va ser de 71 diputats. En concret, Convergència i Unió va aconseguir 50 diputats procedents d’1.116.259 i un 30,71 % de vots. Per la seva banda, Esquerra Republicana va aconseguir el 2012 21 diputats, corresponents a 498.124 i un 13,70 % dels vots.