Amb la mirada posada en una Catalunya independent, Junts pel Sí ha dissenyat un programa en què, segons diuen, es concreta amb detall com hi arribaran i què faran perquè, mentrestant, el país continuï funcionant. RAÜL ROMEVA, cap de llista de Junts pel Sí "Com més gran sigui la majoria, tant parlamentària com en vots, més fàcil serà fer tota la seqüència següent, més ràpid serà i amb més garanties." ARTUR MAS, número 4 de Junts pel Sí "Aquest full ruta és garantia que no només farem les coses, si tenim la majoria, sinó que a més a més les farem bé." El CCCB no és l'únic espai de Barcelona en què s'ha parlat de programes electorals. També Catalunya Sí que es Pot ultima aquest cap de setmana la redacció del seu. En aquest cas, ho fa des de Sant Andreu. Entre les mesures prioritàries: lluitar contra les desigualtats socials i la corrupció. Pel cap de llista de la formació, Lluís Rabell, les males praxis a Catalunya no són una relliscada puntual. LLUÍS RABELL, cap de llista de Catalunya Sí que es Pot "És un dèficit estructural de democràcia i de transparència de les institucions que s'ha convertit en una autèntica governança en aquest país." La CUP coincideix amb ells a prioritzar mesures socials però reclama, en canvi, immediatesa en el procés independentista. Aposta per una declaració unilateral l'endemà de les eleccions. ANTONIO BAÑOS, cap de llista de la CUP-Crida Constituent "Seria absolutament ridícul allargar el procés després de tenir, el 27, un mandat explícit i democràtic sobre la voluntat de llibertat del poble català." Des de Lloret de Mar el president espanyol ha donat suport a la candidatura de Xavier Garcia Albiol i ha presentat el PP com el partit que garantirà la unitat de Catalunya i Espanya i que governarà, ha dit, per a tots els catalans. XAVIER GARCIA ALBIOL, cap de llista del PP "Somos la voz de todos los hombres y mujeres de Cataluña que quieren seguir viviendo con normalidad." MARIANO RAJOY, president del Govern espanyol "No podemos poner en tela de jucio constantemente las reglas y las normas de convivencia que nos hemos dado." Per la seva banda, Ciutadans també aposta per un projecte unionista defensant, diuen, els interessos dels catalans. La cap de llista del partit, Inés Arrimadas, ha carregat contra Junts pel Sí. INÉS ARRIMADAS, cap de llista de Ciutadans "Han presentado un pamfleto, que os digo que el manual de montaje de una librería de IKEA es más serio i más riguroso que eso." Entre els uns i els altres, s'hi ha situat Unió, que creu que cal negociar amb l'Estat. RAMON ESPADALER, cap de llista d'UDC "D'aquí no en sortirem ni des de la declaració unilateral dels uns ni des del tancament rotund i la incapacitat de proposta que ha fet en Rajoy." Qui també s'ha situat entre l'independentisme i el que ha qualificat d'immobilisme és el cap de llista del PSC, Miquel Iceta. Des de Madrid ha dit que per resoldre la situació calen ponts, acords i majories àmplies.

Aquest cap de setmana Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot han perfilat els seus respectius programes electorals per a la cita del 27-S. En un acte al CCCB, Junts pel Sí ha donat detalls sobre la seva proposta independentista. El document desenvolupa els passos que acompanyarien la construcció d’un estat propi i els mecanismes que s’haurien d’activar durant el procés de transició. El president de la Generalitat i número 4 de la llista, Artur Mas, ha assegurat que no s’ha arribat a aquest punt perquè “se’ns hagi anat l’olla” sinó per les reiterades negatives del govern central i ha afegit que si guanyen les eleccions s’iniciarà un procés de constitució d’un “estat català” en el marc de la UE i de l’euro. Junts pel Sí assegura que la indepedència és absolutament viable i reclama suport ciutadà per tirar-la endavant.

Per la seva banda, Catalunya Sí que es Pot celebra aquest cap de setmana unes jornades participatives en què s’han d’escollir les 25 propostes prioritàries del programa electoral de la coalició d’esquerres. De moment, el seu cap de llista, Lluís Rabell, ja ha avançat que la lluita contra la corrupció serà un objectiu prioritari, ja que “a Catalunya també tenim els nostres Bárcenas”.