El grup de Junts a l’Ajuntament de Barcelona s’ha desmarcat d’ERC en la petició d’un ple extraordinari sobre el Catalangate, el cas d’espionatge digital a membres de l’independentisme a través del programa Pegasus. Esquerra ha pactat amb Barcelona en Comú, la sessió extraordinària —que es farà aquest divendres abans del ple ordinari—, mentre que Junts ha optat per portar a debat una altra proposta pel seu compte en el ple ordinari.

En la llista d’espiats pel programa Pegasus hi ha dos regidors de Barcelona: Ernest Maragall (ERC) i Elsa Artadi (Junts). La líder de Junts ha afirmat que la proposta que ERC ha pactat amb els comuns per al ple extraordinari és “una denúncia política sense accions ni solucions” i que el seu grup vol que el govern d’Ada Colau prengui mesures. Per això, la proposta de Junts reclama a l’Ajuntament un servei de protecció contra l’espionatge digital.

Per Artadi, que el seu telèfon mòbil hagi estat espiat “posa en perill les comunicacions dins l’Ajuntament”. “Volem que el consistori s’involucri”, ha afegit. El text que Junts portarà a debat també demana que l’Ajuntament presenti una denúncia en nom dels regidors afectats per l’espionatge. Mentre que la proposta de Junts reclama “una investigació efectiva d’un organisme independent”, la d’ERC exigeix una investigació “en els òrgans pertinents”.

El PSC també presentarà una proposta

El Catalangate també centrarà la proposta que el PSC portarà a debat en el ple ordinari, amb la qual marca distàncies amb el text que els seus socis de govern, els comuns, han pactat amb Esquerra. El text dels socialistes condemna “tota forma d’espionatge polític” que vulneri drets humans fonamentals, demana una investigació a través de la comissió de secrets oficials i diu que l’Ajuntament treballarà perquè Catalunya es mantingui en el camí del diàleg.

Fonts socialistes han explicat que la proposta s’alinea amb les posicions del Govern espanyol i amb la tesi defensada pel Parlament de Catalunya. Elsa Artadi ha qualificat de “cinisme” el text del PSC. La Junta de Portaveus, que s’ha reunit aquest dimarts, s’ha donat 24 hores per decidir si ajunta els tres textos en un únic debat o no per falta d’entesa entre els grups.