Junta de Portaveus Ajuntament

Aquest dilluns ha tingut lloc a l’Ajuntament de Barcelona la primera reunió dels grups municipals prèvia a la constitució de la Junta de Portaveus, després de la investidura d’Ada Colau com a alcaldessa. Aquesta ha estat la primera trobada del nou mandat amb presència de regidors dels sis partits que tenen representació al consistori. Es tracta d’una trobada informativa, convocada a instàncies del govern provisional i en solitari de BComú, que ha marcat l’inici de les converses entre els grups de cara a la configuració del nou cartipàs municipal.

Més enllà de qüestions d’organització i calendaris del nou consistori, a sobre de la taula també hi ha hagut l’opció de tornar a penjar el llaç groc a la façana de l’Ajuntament per reivindicar la llibertat dels polítics i líders independentistes empresonats. El govern d’Ada Colau ha anunciat que ho faria i, en acabar la reunió, l’ha penjat. En el seu discurs al ple d’investidura, l’alcaldessa, Ada Colau, va dir que plantejaria aquesta opció a la Junta de Portaveus per veure si hi ha prou majoria per tornar a penjar la pancarta.

Cs i PSC no volen el llaç groc

Només començar el dia, el futur soci de govern de Colau, el socialista Jaume Collboni, ja ha anunciat que si es plantejava recuperar el llaç groc al balcó de l’Ajuntament, el PSC hi votaria en contra. En una entrevista matinal a TV3, Collboni ha defensat que seria “un error” penjar símbols que no tinguin un consens ampli. Els partits que defensen el llaç groc —ERC, BComú i JxCat— sumen 25 regidors. Superen la majoria absoluta (21), però no arriben a la majoria qualificada de 27 regidors (dues terceres parts del consistori) que es reclama, per exemple, per aprovar declaracions institucionals.

En una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0, la número dos de Barcelona pel Canvi-Ciutadans, Mari Luz Guilarte, ha avançat que també hi votarien en contra i ha insistit a garantir la neutralitat de les institucions. “Si aquesta ha de ser la primera mesura de Colau, comencem malament”, ha advertit Guilarte.

Maragall furgarà en les diferències Colau-Collboni

Pel líder municipal d’ERC, Ernest Maragall, el llaç groc ja hauria d’haver estat penjat a la façana de l’Ajuntament. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Maragall ha reiterat que el seu grup serà molt proactiu i intentarà “posar en evidència la contradicció” del futur govern Colau-Collboni. Ha advertit que la seva formació no tindrà una actitud dòcil però que tampoc no rebutjarà per principi totes les propostes que faci el nou executiu.

Malgrat les paraules de Maragall, Jaume Collboni ha dit que ERC serà el soci prioritari a l’oposició per trobar aliances per governar com a força progressista. “Estem obligats a buscar acords, i en principi mirarem cap a ERC”, ha afirmat.