Llaços grocs a la Generalitat

(ACN) La Junta Electoral Central ha ordenat al president de la Generalitat, Quim Torra, que retiri estelades, llaços grocs, fotografies de candidats, pancartes, cartells o “qualsevol altre símbol partidista que contingui imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades per qualsevol de les entitats polítiques que concorren a les eleccions”. La JEC dona de marge al president català fins divendres a les 15 h. Si aleshores ha fet cas omís de la resolució, es pot enfrontar a “responsabilitats administratives o, en el seu cas, penals”.

La Junta ha adoptat la decisió en resposta a una denúncia de Ciutadans i ha rebutjat les al·legacions presentades per la Generalitat. L’ens electoral recorda que ja va resoldre sobre aquesta qüestió els dies 11, 18 i 21 de març i 28 d’abril del 2019 —fet que ha portat Torra al TSJC. La JEC insisteix que els llaços grocs i les estelades “són símbols partidistes utilitzats per formacions electorals que concorren a les eleccions” i, per tant, que no poden estar presents als edificis públics que depenen del govern.

“Reiteració en l’incompliment de l’obligació de neutralitat”

Segons la JEC, ens trobem davant una “reiteració en l’incompliment de l’obligació de neutralitat dels poders públics que ja es va produir en el procés electoral anterior”. Per això, insta el president de la Generalitat de Catalunya “que de manera immediata adopti totes les mesures necessàries per retirar dels edificis públics de l’Administració de la Generalitat i de totes les entitats vinculades o dependents d’aquesta Administració”, símbols que considera partidistes.

Pancarta a favor dels Presos a la Generalitat

A més, d’acord amb la resolució de la Junta Electoral, Torra ha de garantir que “s’exerceixi una vigilància permanent perquè no es tornin a col·locar durant el període electoral cap d’aquests símbols partidistes”. La JEC requereix a la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, “que informi aquesta Junta si dins del termini previst s’ha complert aquest acord”.