En la resolució, a què ha tingut accés betevé,  la Junta Electoral provincial argumenta que la pancarta es pot vincular amb diversos partits que es presenten en les eleccions —de fet inclouen a les seves llistes persones que estan actualment empresonades— i  això pot vulnerar el principi de neutralitat institucional de cara als comicis del 21 de  desembre. Per aquest motiu, l’organisme ha comunicat a l’Ajuntament de Barcelona que haurà de retirar la pancarta, que de moment aquest diumenge continua lluint a la façana de l’Ajuntament.

La decisió l’ha presa la Junta Electoral després que Ciutadans presentés el 22 de novembre un recurs en què sol·licita la mesura per mantenir la neutralitat institucional durant el període electoral. La mesura, a més, també implica la retirada de qualsevol pancarta d’aquest tipus del tots els edificis municipals.

Des del consistori han confirmat a betevé que han rebut la notificació i que retiraran la pancarta, tot i que no comparteixen el fons de la resolució. De fet l’Ajuntament va defensar la col· locació d’aquesta davant l’organisme afirmant que estava emparada pel dret a la llibertat d’expressió. 

Malgrat acatar la decisió, el govern municipal considera que la veritable anormalitat de les eleccions del 21-D no són les pancartes, ni les expressions en contra la judicialització de la política, sinó el fet de tenir diversos candidats en presó preventiva.

Des de Ciutadans s’han mostrat molt satisfets de la decisió que ha pres la Junta Electoral provincial de Barcelona. En un tuit, la presidenta del Grup Municipal de Ciutadans , Carina Mejías, ha recordat a l’alcaldessa que ha de retirar la pancarta.

La pancarta va ser penjada per regidors del grup Demòcrata, ERC i la CUP Capgirem Barcelona el 2 de novembre passat, després que els consellers ingressessin a presó. De fet, aquesta mateixa pancarta la van penjar les regidores de la CUP després l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart el 16 d’octubre, malgrat que aquella vegada el govern municipal la va fer retirar pocs minuts després.

Cal recordar que aquest no és l’únic gest que s’ha decidit des del consistori en aquest sentit. Una vintena de fonts de la ciutat s’il·luminen, durant el Nadal, de color groc en homenatge als consellers empresonats i els líders de l’ANC i Òmnium Cultural, també en presó preventiva.

La Junta Electoral també prohibeix lluir llaços grocs als membres de les meses electorals

Aquest diumenge també s’ha conegut que la Junta Electoral Central ha prohibit que els membres de les meses electorals del 21 de desembre portin llaços grocs en suport dels vuit consellers empresonats i dels líders de les entitats sobiranistes. La mesura es fa extensiva als apoderats i interventors dels partits. L’organisme justifica la decisió perquè asseguren que aquestes persones han de mantenir la neutralitat.