urna amb ma i dni

(ACN) La Junta Electoral de Barcelona ha demanat a la Generalitat que canviï l’ordre de votació dels electors el proper 14 de febrer, per tal que els primers en votar siguin les persones de menys risc, de 18 a 65 anys, per si s’han de quedar a les meses electorals per falta de membres.

La llei preveu que si no hi ha prou membres, els primers votants puguin ser obligats a quedar-se de vocals o presidents de mesa. El president de la Junta, Diego Álvarez, creu que el fet que de 9 a 12 estiguin cridats els votants més vulnerables podria perjudicar la conformació de meses i fer que s’hagués d’ajornar dos dies la votació en aquella urna. Per això, ha fet la sol·licitud al govern català, tot i que de moment no té resposta.

Haurien de fallar set persones

No obstant això, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Álvarez s’ha mostrat optimista sobre la conformació de la majoria de meses. A cada mesa hi ha d’haver dos vocals i un president, però estan citats sis suplents. Per tant, haurien de fallar set de les nou persones perquè la mesa no es pogués conformar i s’haguessin de quedar els primers votants.

Els ciutadans cridats a ser membres de mesa hi estan obligats penalment sota amenaça de pena de multa o presó.

8.000 sol·licituds d’exempció

De moment, la Junta Electoral de Barcelona ha rebut unes 8.000 sol·licituds d’exempció, 10 cops més que en els últims comicis, cosa que significa prop del 20 % dels membres de les meses de la capital catalana.

La majoria són al·legacions per malalties prèvies o convivència amb familiars d’alt risc. Els tres magistrats, els dos lletrats de l’administració de justícia i dos metges forenses estan analitzant una a una les peticions, i aproximadament se n’accepten un 40 %. Segons ell, l’excusa s’accepta si hi ha risc elevat de contagi d’aquella persona o de les persones que hi conviuen, però no si el risc o la por són raonables i assumibles.

Cada dia es resolen unes 500 o 600 al·legacions, que seran comunicades com a molt tard fins a 72 hores abans del comicis. Si el ciutadà no ha rebut resposta, no es pot considerar silenci administratiu i ha d’anar igualment a la mesa. Si hi han excuses sobrevingudes un o dos dies abans de les eleccions, Álvarez ha assegurat que es resoldran ràpidament.