Sense citar Catalunya en cap moment al llarg del seu discurs, Juncker ha afirmat que cal dir “‘sí’ a l’Europa de les nacions i les regions, però no a la divisió de les categories nacionals i regionals, que hem sobrepassat des de la Segona Guerra Mundial”. En aquest sentit, s’ha mostrat contrari a “qualsevol tipus de separatisme”, que considera que “fragilitza Europa” i que “afegeix fractura i divisió”. Per fer-hi front, creu que “necessitem exercitar la paciència, però també la determinació” per poder “recórrer un llarg trajecte”.

Juncker s’ha dirigit als “partits tradicionals” per dir-los que “hi està havent una onada nacionalista que criticarà les accions i inaccions de la Unió Europea”, però que “el populisme acabarà xocant contra la paret” i que cal aprofitar el moment per avançar. Pel vicepresident europeu, que ha remarcat que Europa es basa en el dret i que no es pot jugar amb la llei, “és el moment de reconstruir la unió per evitar divisions”. La generació següent, ha dit, necessitarà una Europa “més solidària, unida i social que la que tenim ara”.

Els socialistes europeus parlen de “presos polítics”

La vicepresidenta de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates del Parlament Europeu, l’eslovena Tanja Fajon, no comparteix el discurs de Juncker. En una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies, Fajon ha considerat “presos polítics” els consellers del govern català i ha dit que costa d’entendre que ho siguin “per haver volgut expressar la seva voluntat de manera pacífica”. La número dos dels socialistes europeus també ha dit que “la crisi de Catalunya és una qüestió europea”.