Amb aquesta carta Jordi Martí ha sol·licitat la baixa del PSC després de 20 anys de militància. L'ha enviada aquest matí a la comissió gestora del partit després d'haver fet, diu ell, el possible i l'impossible per incidir en l'immobilisme socialista respecte al dret a decidir. JORDI MARTÍ, expresident del Grup Municipal del PSC "Jo ja he fet tot el que he pogut. I ho faig sense cap mena de satisfacció i d'alegria però no té sentit estar dins del PSC com a crític, no en tinc ganes." Però a banda de la qüestió nacional, Martí assegura que el socialisme s'ha de refundar en més àmbits. Prova d'això, diu, és el recent acord sobre el Barcelona World o els parlamentaris socialistes que mantenen l'escó tot i estar imputats en casos de corrupció. "No perquè ens hàgim d'apuntar a la ruptura o a la revolució, el socialisme és reformisme, però reformisme vol dir fer reformes de veritat, no quedar-te allà on ets." És una decisió, assegura, que no ha pres ni amb satisfacció ni amb alegria, però sí, diu, amb coherència. "Quan un partit té un debat obert tan viu i convoca unes primàries i només hi ha un candidat és que el debat i la pluralitat s'ha acabat." Martí abandona avui definitivament el partit després d'uns mesos convulsos. El desembre va sortir de la directiva presidida per Pere Navarro i l'abril passat, va perdre les primàries a Barcelona sent el president del grup municipal. Un fet, diu, que també ha sumat a l'hora de donar el pas.

Jordi Martí ha confirmat a BTV que aquest mateix dissabte ja ha enviat la carta a la Comissió Gestora del PSC en què demana la baixa del partit en el qual ha militat des de fa 20 anys. “Hi ha molts elements que fan que em costi defensar la militància al PSC”, assegura. Martí està ara compromès amb el nou moviment municipalista que impulsen exdirigents del PSC, com Montserrat Tura o Marina Geli, que avui s’ha reunit a Girona i ha adoptat el nom de Moviment Catalunya.

L’expresident del Grup Municipal socialista diu haver pres la decisió d’abandonar el partit perquè “el PSC està en una posició de bloqueig absolut, no reacciona davant dels reptes que la societat catalana exigeix.” A més, Martí constata que la pluralitat avui al PSC és falsa, “ja ho era fa un temps i avui encara ho és una mica més.” Prova d’això, diu, és que en unes primàries a primer secretari només hi hagi un candidat. I afegeix: “Ningú es fica en aquest terreny si no ets el Miquel Iceta, no m’imagino ningú més capaç d’acceptar aquests condicionants de tenir-te lligat en la mateixa línia que saps que et porta al fracàs.”

Per això Martí vaticina que a partir d’ara s’intensificarà el “degoteig” de persones que aniran estripant el carnet del PSC. Un fet, diu, que no s’aturarà fins que la directiva s’adoni que “no és un problema de canviar de cares”, sinó que hi ha una línia política “equivocada” que ha provocat que avui el PSC “ja no se’l consideri per res” i acabi sent un “partit marginal dins del sistema polític català.”

Els motius

Martí surt del partit no només per la posició “tèbia”, segons ell, del PSC davant la qüestió sobiranista. Aquest dissabte ha afirmat a BTV que les qüestions socioeconòmiques i les qüestions de regeneració democràtica també hi han influït. S’ha referit sobretot al suport del PSC a l’acord del BCN World, i ha criticat el socialisme de no ser valent davant dels lobbies del poder. Pel que fa a la radicalitat democràtica, Martí lamenta que hi hagi gent imputada “asseguda en càrrecs públics”. Però a banda d’això, Martí també admet que el fet d’haver perdut les primàries socialistes a Barcelona ha sumat a l’hora de prendre la decisió.  

Martí s’incorpora al Moviment Catalunya

Jordi Martí i Grau va deixar de ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona a l’abril, uns dies després de perdre en la primera volta de les eleccions primàries del PSC de Barcelona. Després de deixar les seves responsabilitats al consistori, sempre ha dit que no acceptaria cap oferta per tornar-hi amb un altre partit com ERC o CiU, que li han obert les portes. Montserrat Tura va anunciar fa unes setmanes que Jordi Martí s’estava rumiant la possibilitat d’encapçalar a Barcelona el nou moviment municipalista que estan impulsant de cara a les municipals de 2015. Avui l’exregidor ha assegurat a BTV que no pretén encapçalar res, però sí que vol ajudar a renovar l’esquerra catalana. Tot i que té la intenció de treballar lluny de la primera fila, diu que”les propostes les has de reflexionar quan vénen, abans no té sentit.” Ara per ara, però, assegura que treballarà per “no sentir-me orfe en les properes eleccions i que hi hagi una opció que em convenci.”

Aquest moviment s’ha trobat avui a la Casa de Cultura de Girona, amb l’objectiu de debatre un document polític i teixir una xarxa d’abast català a partir de la qual presentar les candidatures a les eleccions municipals del maig de 2015. A més de Montserrat Tura i Jordi Martí, hi han participat, entre d’altres, Marina Geli, Quim Nadal, Antoni Castells, Núria Buenaventura i també l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que ha marxat a mitja reunió.

El desenvolupament de la reunió, que s’ha fet a porta tancada, es podia seguir a través del compte de Twitter @4juliol2014 i el “hashtag” #VenimASumar.