Per primera vegada el candidat de Junts per Catalunya a l’alcaldia de Barcelona, Joaquim Forn, ha pogut participar en la campanya de les eleccions municipals. Forn ha aprofitat per reivindicar-se en la cursa cap a l’alcaldia i ha afirmat que no s’ha presentat per ser “una foto penjada en un fanal de Barcelona” sinó que la seva intenció “és ser alcalde” de la ciutat.

El candidat de JxC ha afirmat que no ha comès “cap delicte” i s’ha mostrat “convençut” de la seva innocència. Per això creu que sortirà en llibertat “d’aquí un mes” quan acabi el judici del procés i que el 15 de juny, data de constitució dels plens dels ajuntaments a tot l’estat, serà a Barcelona per prendre possessió com a regidor, o com a alcalde, si és la llista més votada.

Preferència per pactar amb ERC

Forn ha defensat que JxC va treballar “fins l’últim moment” per fer una llista unitària del sobiranisme a la ciutat i ha apuntat que després del 26 de maig volen governar “amb un partit, que és ERC”. Per això ha instat Esquerra perquè digui clarament “si prefereix governar amb nosaltres o amb la senyora Colau”. Per part de JxC, ha dit, “un acord de govern amb Colau és impossible”.

No es penedeix d’haver tornat de Brussel·les

El candidat dels postconvergents s’ha mostrat conveçut que va fer bé tornant de Brussel·les després de l’1 d’octubre per sotmetre’s a la justícia espanyola. El judici “és una oportunitat per explicar-nos, per guanyar l’estat” ha dit, i ha afegit que “ens ha dolgut a tots” les “falsedats enormes” i el “relat inventat” que considera que han explicat els alts càrrecs policials i els agents dels cossos de seguretat de l’estat. Creu, en canvi, que el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, “va deixar molt clar que va complir les funcions” encarregades pel TSJC i “va desbaratar” les acusacions de la fiscalia de l’estat.

Forn ha dit que “ara estic millor” perquè veu a prop el final del judici i el moment de tornar a Catalunya i ha lamentat que els “44 trasllats de la presó al Suprem, per dos, que són d’anada i tornada” que duen fins ara estan sent difícils de “suportar”.

“No és el moment” de tornar a la unilateralitat

El candidat de JxC ha afirmat que els partits independentistes catalans han de mantenir-se com a “abanderats del diàleg” i, tot i que no ha descartat la via unilateral com a opció, ha avisat que “no és el moment” d’aplicar-la. Forn prefereix continuar “guanyant terreny” fins al moment de fer “un referèndum pactat”. En aquest sentit, ha apel·lat Pedro Sánchez a “ser valent i fer efectiu el diàleg”, ara que ha guanyat les eleccions generals.

Joaquim Forn ha estat entrevistat des de la presó de Soto del Real pel diari digital El Nacional. Ha estat la primera entrevista que ha ofert des del 2 de novembre del 2017, quan va entrar a la presó en espera de ser jutjat en el judici del procés. Es troba en presó preventiva des de fa més de 18 mesos, concretament 559 dies.