Un article signat per Joan Tardà que publica aquest dilluns ‘El Periódico de Catalunya’ ha tornat a sacsejar el debat polític, en plena recta final de les negociacions per a la investidura. El diputat d’ERC aposta per establir ponts de diàleg amb els comuns i amb el PSC, amb l’argument que “ara toca ser més”. “L’independentisme només reeixirà si entén que ha d’acumular forces”, afirma Tardà.

En aquesta línia, conclou que “el republicanisme ha de convergir amb les forces polítiques que també defensen el referèndum vinculant, liderades per Xavier Domènech“. El mateix Domènech hi ha respost, via Twitter, allargant la mà a “àmplies aliances socials i polítiques de les forces del catalanisme popular”.

Tardà també advoca per “obrir vies de diàleg franc (el municipalisme en pot ser un bon laboratori) amb el socialisme català del PSC d’un Miquel Iceta que ha de decidir si es planta o garanteix la involució dels drets i les llibertats”. Sobre l’independentisme, afirma que cal que “hi hagi menys budell i més cervell“.

L’article no ha estat ben rebut a les files de Demòcrates de Catalunya, que van concórrer a les eleccions del 21-D en coalició amb ERC. La portaveu, Assumpció Lailla, critica en un tuit que es vulguin establir ponts de diàleg amb els del 155 i obre la porta a “replantejar l’aliança”.

La reflexió de Tardà arriba el mateix dia que Roger Torrent obre una segona ronda de contactes amb els partits per proposar un nou candidat a la investidura. Després del pas enrere de Puigdemont, els republicans van advertir, en un primer moment, que no hi havia acord sobre Jordi Sànchez, tot i que després s’han avingut a donar-hi suport.