Joan Subirats, extinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, substituirà Manuel Castells com a ministre d’Universitats. Així ho ha avançat eldiario.es. Castells dimiteix del càrrec després de gairebé dos anys per motius de salut. Davant d’això, s’ha apostat per Joan Subirats en el seu lloc.

La cartera d’Universitats forma part de la quota d’Unides Podem al Govern espanyol i Castells hi va entrar a proposta dels comuns. Subirats va formar part del govern d’Ada Colau a Barcelona i va deixar el càrrec al consistori al juliol del 2021, coincidint amb la seva jubilació com a professor universitari, quan va fer els 70 anys. En la roda de premsa de comiat, però, ja va avisar que això no volia dir que es retirés de la política.

Subirats i la seva carrera política amb Colau

Subirats és catedràtic en ciència política per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Va ser número dos a la llista dels comuns a les eleccions municipals del 2019. De fet, ha estat una figura destacada en la carrera política de Colau, amb qui va gestar la candidatura Guanyem Barcelona, que després va passar a convertir-se en Catalunya en Comú.

Abans del seu càrrec com a regidor a l’Ajuntament de Barcelona, la trajectòria acadèmia i laboral de Subirats ha estat llarga. El 1980 es va doctorar en Ciències Econòmiques a la Universitat de Barcelona (UB) i és l’autor de diverses obres, com ‘Elementos de Nueva Política‘ (2003), ‘Del Xino al Raval‘ (2008) o ‘El poder de lo próximo. Las virtudes del municipalismo’ (2017), entre d’altres. A més, va dirigir l’Institut de Govern i Polítiques Públiques fins al 2009.