Presó de Lledoners

(ACN) La Junta Electoral Central (JEC) ha autoritzat un míting d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a la presó de Lledoners el pròxim 18 d’abril amb Gabriel Rufián, en el marc de la campanya per a les eleccions generals del 28-A. ERC havia demanat poder fer actes en aquesta presó del Bages, a Mas d’Enric (el Tarragonès) i a Puig de les Basses (l’Alt Empordà), i aquest mateix dimarts el Departament de Justícia ha emès un informe favorable que se’n facin sempre que no siguin actes multitudinaris, no afectin la normalitat dels centres i hi assisteixin només els presos que han demanat el dret a vot, a qui cal garantir la intimitat, i tot, sempre subordinat a les condicions de seguretat.

A l’escrit de resolució, la JEC reivindica, precisament, l’informe favorable d’Institucions Penitenciàries i subratlla que el mateix text ja marca certes limitacions. Per això, autoritza la celebració de l’esdeveniment, tenint en compte l’aplicació d’aquestes limitacions. I diu que s’informin la resta de candidatures de la província de Barcelona que si volen fer algun acte electoral ho poden sol·licitar amb una antelació de cinc dies.

Els presos poden votar amb algunes excepcions

La JEC també recorda que, segons la normativa vigent, els presos poden exercir els drets civils, polítics, socials, econòmics i culturals, sense exclusió del dret de sufragi, excepte que fossin incompatibles amb l’objecte de la detenció o el compliment de la condemna.

La JEC ha autoritzat l’acte d’ERC, tot i que anteriorment ha desautoritzat altres peticions d’ERC i JxC perquè els seus caps de llista, Oriol Junqueras i Jordi Sànchez -en presó preventiva mentre dura el judici al procés- participin a la campanya i facin actes des de la presó.