Els socialistes proposen iniciar una nova etapa de transformació urbanística per Barcelona en el proper mandat perquè la ciutat pugui “tornar a somiar”. És l’objectiu del candidat del PSC a l’alcaldia, Jaume Collboni, que avui ha presentat les principals propostes urbanístiques de la formació, que els socialistes tracen amb un horitzó a 10 anys vista: “Volem acomplir l‘agenda 2030 de les Nacions Unides de lluita contra el canvi climàtic i el creixement inclusiu”, ha explicat Collboni, que considera necessària una “transformació urbana radical” que suposaria canvis en un espai equivalent a 1.000 illes de l’Eixample.

En un acte a la plaça Rosa del Vents, a tocar de l’Hotel W i amb la silueta marítima de Barcelona a l’esquena, els socialistes han concretat el pla en tres colors: blau, verd i vermell. El primer eix és el relacionat amb el mar i, en aquest sentit, el partit proposa un canvi del front marítim “des de la Zona Franca a les xemeneies del Besós”, posant d’exemple una reforma al Morrot per fer créixer el sector de l’economia digital, o també treballar al passeig Marítim de la Vila Olímpica: “Per què no podem pensar en tenir una escola bressol a tocar del mar?”, ha proposat Daniel Módol, assessor dels socialistes en matèria urbanística i fins ara regidor a l’Ajuntament.

Collboni també ha desgranat propostes d’economia verda per lluitar contra el canvi climàtic i ha defensat fer pacificacions en carrers, tot i que ha criticat les superilles del govern Colau, perquè considera que “no han seguit un model” i ha assegurat que en revisaria l’aplicació. També s’ha fet menció a l’economia vermella, a favor de reduir les desigualtats entre barris.

El decret del lloguer de la Generalitat, una “presa de pèl”

El candidat a l’alcaldia també ha aprofitat l’acte per valorar l’actualitat. Sobre el decret llei que el govern català té previst aprovar aquest dimarts i que hauria de servir per limitar el preu del lloguer, Collboni ha titllat de “presa de pèl” la mesura: “Han tingut vuit anys per fer-ho i a tres dies de les eleccions municipals ho aproven”, ha criticat. Per ell, tant Esquerra com Junts per Catalunya “juguen amb les esperances de la gent” i considera que l’aprovació també ha servit per visibilitzar la guerra que tenen els dos partits.