Segons Asens, després que BComú trenqués el pacte de govern amb el PSC, la proposta d’ordenança de convivència dels usos ciutadans de l’espai públic (que havia de substituir l’ordenança del civisme actual) ha entrat en un punt mort. Els socialistes han deixat de donar-li suport, igual que el PDeCAT, Cs i el PP, que s’oposen al text nou. Per això, Jaume Assens ha reconegut que “tenim punts de vista tan diferents […] que se’ns fa molt difícil arribar a pensar en un possible acord”.

Durant el rellançament de l’Oficina per la No Discriminació, el tinent d’alcalde ha atribuït la manca de consens amb l’oposició al fet que queda un any per a les eleccions municipals: “La lluita entre els diferents partits és molt més acarnissada i la qüestió electoral pesa molt més”. De fet, Asens ha dit que “hi ha partits que pensen que l’ordenança s’ha d’endurir més que la ‘llei mordassa'” mentre que a Madrid la critiquen.

Una ordenança més dura que la “llei mordassa”

Concretament, Asens ha interpel·lat el PDeCAT per criticar la “llei mordassa” i demanar una ordenança més dura, i el PP per haver aprovat al Congrés la llei espanyola però voler més restriccions a la ciutat; “una paradoxa que sempre hem assenyalat”, ha dit. En aquest sentit, ha explicat que l’ordenança actual sanciona l’oferiment de serveis sexuals al carrer, mentre que la “llei mordassa” només ho sanciona en cas de desobediència; és a dir, si una prostituta segueix oferint serveis sexuals després que un agent li hagi demanat que deixi de fer-ho.

El PDeCAT, de la seva banda, s’ha defensat. El portaveu del grup a l’Ajuntament, Jaume Ciurana, ha dit que “no estem demanant en cap cas l’enduriment de l’ordenança del civisme”. I ha afegit que “simplement el que demanem és voluntat política de fer-la complir”. Ciurana també ha criticat “la incapacitat d’arribar a consensos” del govern municipal.

Possibles canvis en l’ordenança vigent

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania ha assegurat que l’executiu d’Ada Colau segueix treballant amb entitats i que aviat es reunirà amb aquestes i la síndica de greuges “per valorar la situació i mirar com tirem endavant”. Tot i així, ha reiterat que “és molt complicat” arribar a cap acord amb l’oposició. Per això, ha deixat la porta oberta a modificar alguns articles de l’ordenança actual abans d’acabar el mandat i no plantejar-ne una de nova fins a la propera legislatura.