La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, considera que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que condemna Espanya per la contaminació a Barcelona i Madrid confirma la necessitat de prémer l’accelerador en la implantació de mesures que millorin la qualitat de l’aire a la ciutat: “Barcelona ha fet tot el que podia fer, però la sentència confirma que no n’hi ha prou, hem d’anar més ràpid”.

Un cop rebut el text —que amonesta Espanya per no fer prou en aquest camp—, Sanz interpreta que el tribunal reconeix la feina feta per Barcelona, tot i que “se n’ha de seguir fent més perquè no som autocomplaents”, ha matisat. I en aquest sentit insta els governs espanyol i català a “posar-se les piles”. La sentència, al seu parer, “confirma que l’Estat i la Generalitat han de fer molt més”.

Intentar-ho aturar “no és una opció”

Un cop vist el que diu el TJUE, Janet Sanz assegura que qualsevol model que intentin aturar o alentir les accions per resoldre el problema de la contaminació no són viables, sinó que “l’única opció és que s’ha d’accelerar“.

El missatge va implícitament dirigit a altres grups municipals que, fa només uns dies, van aprovar una proposta de Junts per aturar la implantació de noves superilles fins que no se n’avaluï l’impacte. El text, pactat amb el PSC, va ser aprovat a la Comissió d’Urbanisme, va rebre el suport de la resta de l’oposició i es debatrà al Ple d’aquest divendres.

“Barcelona no és Madrid”

La tinenta d’alcalde d’Ecologia també creu que la sentència “confirma que Barcelona no és Madrid” perquè, diu, assenyala clarament la capital espanyola i els 40 municipis de l’àrea metropolitana, però reconeix que Barcelona “ha fet els deures i que n’ha de seguir fent més”.

Necessitem que l’Estat i la Generalitat defensin l’Eixample com ho fa Barcelona”
Janet Sanz, tinenta d’alcaldia d’Ecologia

En aquest sentit, un dels projectes que més ha defensat Janet Sanz ha estat la superilla de l’Eixample. Aquest districte, recorda, és un dels més contaminats de la ciutat i “no pot estar condemnat a patir aquesta contaminació”. Per això demana que Estat i Generalitat defensin aquest districte.

La contaminació de NO2 a Barcelona baixa un 31 % en vuit anys

Precisament fa un parell de dies, l’Ajuntament de Barcelona va fer públiques les dades de contaminació a la ciutat. Segons va explicar el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, la contaminació per diòxid de nitrogen (NO2) ha baixat un 31 % des del 2015. Un descens que va atribuir en gran part a la implantació de la zona de baixes emissions (ZBE).

En la mateixa línia que la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Badia, va defensar que s’han fet grans avanços i que Barcelona és “a les portes” d’arribar al que demana la UE.