Per segona setmana consecutiva, la proposta de Junts per Catalunya de canviar la llei de la presidència ha tornat a quedar sobre la taula. La Mesa ha decidit ajornar la decisió d’admetre-la a tràmit o no fins que els lletrats de la cambra s’hi pronunciïn.

Roger Torrent ha sol·licitat un informe, com ja va fer en referència als terminis de la investidura, perquè els lletrats determinin quines afectacions podria tenir modificar la llei de la presidència. La intenció de JxC és que inclogui el supòsit d’una investidura a distància i, per tant, permeti de forma explícita que Puigdemont sigui investit des de Brussel·les.

La decisió de demanar l’informe ha estat consensuada entre JxC i ERC. De moment, no s’ha fixat un termini perquè els lletrats elaborin aquest nou document. En tot cas, només el fet de sol·licitar-lo torna a ajornar la possibilitat d’un acord proper entre els grups sobiranistes que desencalli la situació.

El PSC demana empara al TC

En aquest escenari de bloqueig, els grups de l’oposició intenten moure fitxa. El PSC ha registrat un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional perquè obligui Roger Torrent a tornar a convocar un ple d’investidura. Ciutadans ha demanat que es faci un ple extraordinari, i denuncia que el president de la cambra encara no hi hagi posat data. Qui també aposta per celebrar un ple en què tots els grups debatin com desbloquejar la situació és Catalunya en Comú – Podem. Mentre que el Partit Popular insta Torrent a obrir una altra ronda de negociacions amb els grups per designar un candidat alternatiu a Puigdemont.